24.9.08

Kauhajoki

Google syötteenlukijani näyttää pelkkää Kauhajokea. Kaikilla näyttää olevan pakonomainen tarve sanoa jotain Kauhajoesta. Minulla ei ole mitään sanottavaa, mitä ei olisi jo sanottu kahvipöydissä ympäri maata. Itseasiassa pidän koko asian ympärillä pyörivää mediasirkusta sairaana. Kaikki faktat oli kerrottun eiliseen kello 14 mennessä. Seuraavan kerran on jotain uutisoitavaa kun Saarta maanantaina kuullut poliisi on tavoitettu. Sitä seuraavan kerran uutisoitavaa on kun poliisitutkinta valmistuu. Kaikki muu on joutavaa psykologisointia ja populisimia.

Vera sen sijaan oli pystynyt etenemään argumenttien aallossa muiden edelle ja esittää jo vahvan vasta-argumentin käsiasekiellolle. Myös Veran edellinen merkintä pakolaisuudesta on erinomainen.

23.9.08

Aivovuoto

Veronmaksajat julkaisi vuosittaisen palkkaverovertailunsa eilen. Tutkimuksessa ei ole mitään sinänsä yllättävää. Suomi on melko korkean verotuksen maa. Erityisesti hyvätuloisten verotus on korkeaa. Hyvätuloisten korkea verotus tekee Suomesta maahanmuuttomielessä erittäin epäkiinnostavan maan hyvätuloisille. Pienituloisille Suomi on sen sijaan kiinnostava maa. Onhan täällä hyvät sosiaalietuudet ja pienituloiselle kohtuullinen verotus. Maahanmuuttotilastotkin todistavat tämän: Suomesta muutti pois lähes 2700 korkeastikoulutettua. Suomeen muutti noin 1600 korkeasti koulutettua. Muuttotappio oli noin 1100.
Heikosti koulutettujen (l. ei korkeastikoulutettu) osalta muuttovoitto oli sen sijaan lähes 15000. En oikein näe miten tämä tulos on linjassa hallituksen maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa kirjatun tavoitteen "tukea Suomen kansainvälistymistä, parantaa kansainvälistä kilpailukykyä ja yhtenä keinona muiden keinojen joukossa vastata työvoiman ja koko väestön ikääntymisestä aiheutuviin haasteisiin" kanssa.

Tunnisteet: ,

22.9.08

Kriisin syyt

Maailman ja erityisesti Yhdysvaltojen rahoitusmarkinoiden kriisi voidaan tulkita kovin monella tavalla. Suosittua tuntuu olevan markkinoiden ja "kapitalismin" syyttäminen ja tiukemman valvonnan vaatiminen.

Minä luen tilanteen toisin. Kriisin pääasiallinen syy on Yhdysvaltojen subprime-lainoissa. Subprime-markkinat paisuivat valtaviksi osaltaan siksi, että lainoja ostivat ja arvopaperistivivat erikoisella puolivaltiollisella statuksella toimivat FNMA (Fannie Mae) ja FHLMC (Freddie Mac). Fannie ja Freddie pystyivät lainaamaan rahaa halvalla tosiasiallisen valtion takauksen turvin. Tätä kustannusetua ne hyödynsivät puskemalla halpoja asuntoluottoja markkinoille.

Kriisi ei siis johdu liian vähästä valtiollisesta ohjauksesta, vaan päinvastoin siitä, että valtio on ohjaillut markkinoita liikaa.

Tämä on tietysti karkeaa yksinkertaistusta.

Asiaan liittyen: Eräs Rothschild antoi aikanaan sijoitusneuvon, että silloin kannattaa ostaa kun kaduilla on verta. Nyt kaduilla on verta, sekä kuvaannollisesti että kirjaimellisesti. Kirjaimellista verta löytyy ainakin Georgiasta ja hyviä ostomahdollisuuksia Moskovasta. Kuvaannollista verta löytyy kaikkialta. Nyt voi olla hyvä tilaisuus ostaa.

Tunnisteet:

10.9.08

Suhdannekatsaus 3/2008

Valtiovarainministeriön julkaisemat suhdannekatsaukset eivät ole huonoja. Elokuussa ilmestyneestä löytyy esim. tällainen graafi:En varmaankaan ole ainut joka oli oikeassa ennustaessaan pörssikurssien ja asuntojen hintojen laskua, mutta kovin moni ei ole tehnyt sitä julkisesti yhtä toistuvasti. Lukijakuntani vain taitaa olla liian pieni gurun maineen saavuttamiseksi.

Tunnisteet:

3.9.08

Ryöstöjen määrä

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen Ryöstörikoskatsaus 2007 raportista löytyy mielenkiintoinen kuva. Mikä 60-luvulla tapahtunut muutos kasvatti ryöstöjen määrän kahdeksankertaiseksi? Ehdokkaina on ainakin suurten ikäluokkien nuoruusikä, kaupungistuminen, vaurastuminen ja perhearvojen kyseenalaistaminen.