10.5.10

Rahoitusala vs. tuotanto ja palvelut

Median luomissa mielikuvissa ja ehkä myös "tavallisten ihmisten" mielissä elää käsitys, että rahoitusmarkkinat edustaisivat kaikkein alastomimmillaan vapaata markkinataloutta, tai suorastaan jonkinlaista riistokapitalismia. Näinhän ei ole.

Vapaan markkinatalouden ytimessä on tuotteiden ja palveluiden vapaa vaihdanta. Tuotteet ovat markkinaosapuolien itse valmistamia. Raha sen sijaan on valtion monopoli ja rahan välittämiseen keskittyvät yritykset ovat valtion rahamonopolista suoraan riippuvia toimijoita, joiden menestys vääjäämättä riippuu lainsäädännöstä ja lainsäädäntöön jäävien porsaanreikien hyödyntämisestä.

Se että finanssisektori toimii sairaasti ei siis ole todiste siitä, että markkinatalous ei toimi, vaan päinvastoin todiste siitä, että suunnitelmatalous ei toimi.

Valitettavasti en usko anarkokapitalistien unelmaan yksityisestä rahasta. Patenttiratkaisua ei siis ole, vaan joudumme edelleenkin elämään valtiollisen rahan ja siihen liittyvien epätäydellisten, säädeltyjen rahoitusmarkkinoiden kanssa. Toivottavasti säätelyä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tunnisteet:

2 Comments:

At maanantaina, toukokuuta 10, 2010, Anonymous Anonyymi said...

Miten et usko anarkokapitalismin vapaaseen rahaan? Sehän voidaan toteuttaa lukemattomilla erilaisilla tavoilla. Se on toteutettu ja todettu verrattain tomimivaksi jo ennen valtion monopoleja.

Onko yksityisessä rahassa mielestäsi jokin ongelma, vai etkö usko meidän koskaan palaavan yksityiseen rahaan, koska valtio estää sen?

Usein sanotaan ettei anarkokapitalmismi voi toimia, mutta jätetään perustelut. Itse en ole löytänyt anarkokapitalmismista tomimattomuuksia sen lukemattomien soveltamistapojen takia, mutta pidän myös anarkokapitalmismin syntymistä lähivuosisatoina jokseenkin mahdottomuutena.

 
At tiistaina, toukokuuta 11, 2010, Blogger nozick said...

Rahateoriasta on kirjoitettu kasapäin kirjoja, enkä lähde niitä tässä referoimaan. Vastaan yhdellä sanalla - luottamus.

 

Lähetä kommentti

<< Home