3.9.08

Ryöstöjen määrä

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen Ryöstörikoskatsaus 2007 raportista löytyy mielenkiintoinen kuva. Mikä 60-luvulla tapahtunut muutos kasvatti ryöstöjen määrän kahdeksankertaiseksi? Ehdokkaina on ainakin suurten ikäluokkien nuoruusikä, kaupungistuminen, vaurastuminen ja perhearvojen kyseenalaistaminen.

4 Comments:

At keskiviikkona, syyskuuta 03, 2008, Blogger Kumitonttu said...

Luultavasti kaupungistuminen. Maalla ei lähdetty silloin, eikä vieläkään, asioita selvittämään poliisin kanssa kuin ääritapauksissa. Toinen seikka on varmaan kaupungistumisen mukanaan tuoma muutos moraaliin, eli kaiknlainen näpistely ja varastelu on anonyymina houkuttelevampaa - tilaisuus tekee varkaan...

 
At sunnuntaina, syyskuuta 07, 2008, Blogger Lasse Pitkäniemi said...

Tulee mieleen aika monta muutakin tekijää mm. tilastomistavat, rikosilmoituksen tekemisen herkkyys, nouseva aikapreferenssi (lisää rikollisuutta), taloudellisen säätelyn lisääntyminen (vähentää mahdollisuuksia -> lisää rikollisuutta), huumausaineiden kieltäminen (nostaa hintoja -> lisää rikollisuutta), sekä maahanmuuttovirrat Suomeen ja Suomesta pois (monet järkevät ovat jättäneet Suomen jo vuosikymmeniä sitten ja tilalle on muuttanut ties minkälaista pakolaista)

 
At maanantaina, syyskuuta 15, 2008, Blogger Paavo said...

rakennemuutos, ja se, että suuret ikäluokat tulivat nuoriksi. Paljon nuoria miehiä , ja lisää alkoholia.

alkoholin kulutus kolminkertaistui välittömästi 69-kun myynti vapautui. 60-luvulla alkoholismiin kuoli suomessa vain kymmenes siitä mitä ranskassa väestöön suhteutettuna. muutos on ollut suuri.

 
At maanantaina, syyskuuta 15, 2008, Blogger nozick said...

Keskioluen vapauttaminen vuonna 1969 lisäsi alkoholin kulutusta hypähdyksenomaisesti ja epäilemättä lisäsi pahoinpitelyrikollisuutta. Lainaamassani kuvaajassa yllättää vain se, että pahoinpitelyt lähtevät nousuun jo ennen keskioluen vapauttamista. Itseasiassa keskioluen vapauttaminen ei erotu logaritmisen muotoisessa nousukäyrässä millään tavalla. Muita(kin) tekijöitä on siis muutoksen takana.

 

Lähetä kommentti

<< Home