Voi itku
Törmäsin vasta nyt Astrid Thorsin hämmentävään kirjoitukseen. Thors kirjoittaa: "Suomalainen maahanmuuttohallinto pitää pikaisesti modernisoida. Nykyaikaistaminen tarkoittaa mm. maahanmuuton helpottamista karsimalla lupia ja yksinkertaistamalla lupamenettelyjä. Esimerkiksi oleskeluluvan myöntämistä voitaisiin merkittävästi nopeuttaa." Tarvetta lisätä maahanmuuttoa voimakkaasti Thors perustelee blogissaan työvoimapulalla: "... ellemme lisää maahanmuuttoa, merkitsee se alueiden Suomen todellista näivettymistä. Jo pelkästään pääkaupunkiseudun julkisen sektorin työpaikkoihin tarvitaan maahanmuuttajien tulevina vuosina - ja nopeasti."Ongelmana vain on, että Thors perustaa ajattelunsa täysin epärealistiseen käsitykseen maahanmuuttajien työllistymisestä. Thorsin mukaan maahanmuuttajamiesten työttömyysaste on 15% ja naisten peräti 25%. Työministeriön tarkat luvut ovat itse asiassa 17% ja 25%. Keskimääräinen työttömyysaste on 20%. Tätä keskiarvoa paremmin työllistyvät seuraavat kansallisuudet: Viro, Ruotsi, Britannia, Saksa, Kiina, USA, Italia, Ranska, Puola ja Norja. Näistä maista siis kannattaa hankkia maahanmuuttajia, koska he työllistyvät.
Maita joista muuttavat ihmiset eivät työllisty, eivätkä siis helpota työvoimapulaa ovat esimerkiksi Venäjä, Turkki, Somalia, Irak, Iran ja Vietnam.
Maahanmuuttopolitiikan haasteena vain on, että niistä maista joiden kansalaiset työllistyvät ei juurikaan ole tulijoita Suomeen. Maat ovat nimittäin itsekin täsmälleen samassa väestörakenteellisessa tilanteessa, jossa suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle ja maata uhkaa työvoimapula. Lähinnä työttömiä työnhakijoita tarjoavista maista on sen sijaan tulijoita paljonkin tarjolla.
Kaiken lisäksi lähes kaikki työllistyviä maahanmuuttajia tarjoavat maat ovat EU-maita, joten niiden kansalaiset eivät ylipäänsä tarvitse työ- tai oleskelulupia. Thorsin ajama lupamenettelyn yksinkertaistaminen koskee siis ainoastaan sellaisia maahanmuuttajia jotka eivät kertyneen kokemuksen mukaan kuitenkaan työllisty.
Onneksi asiaa pohtivassa ministerityöryhmässä on sentään yksi jäsen joka on esittänyt asiasta järkeviä ajatuksia.
Tunnisteet: Politiikka, Väestörakenne