18.9.07

Väyrynen työperäisestä maahanmuutosta

Huomaan olevani Paavo Väyrysen kanssa samaa mieltä. Mikäli samaa mieltä oleminen toistuu, lienee syytä hakeutua hoitoon.

Aiheena on siis työperäinen maahanmuutto, josta Väyrynen sanoo: "

- Kansainvälinen työnjako toteutuu markkinoiden ja kilpailun kautta. Suomessakin talous on kasvanut voimakkaasti, vaikka meiltä on siirretty runsaasti työpaikkoja halvan työvoiman maihin, hän sanoo.

Kiina-ilmiöstä huolimatta Suomessa vallitsee jo nyt joillain aloilla työvoimapula. Siksi julkiseen keskusteluun on myös nostettu termi ”työperäinen maahanmuutto”. Väyrynen suhtautuu asiaan skeptisesti.

- Ajatukseni on, että olisi järkevämpää edesauttaa sitä, että sellainen työ, jolle Suomessa ei ole tekijöitä, siirtyisi muualle. Eli ettemme tietoisesti ryhtyisi edistämään laajamittaista työperäistä maahanmuuttoa, sillä siihen liittyy omia ongelmia, hän sanoo.

Aasian halpamaiden vetovoiman kasvulla on rajansa. Väyrysen mukaan jo nyt esimerkiksi Kiinassa on nähtävissä, että työvoimakustannukset ovat nousussa ja työtä on siirtynyt sieltä muihin Kaukoidän maihin, kuten esimerkiksi Vietnamiin ja Filippiineille.

- Näissä maissa lähtötaso on alhainen, joten talouskasvu on nyt voimakasta. Vähitellen toimeentuloerot eri maiden välillä kuitenkin kaventuvat. Näinhän se työnjako toimii, hän sanoo."

En usko, että suurisuuntaiseen työperäiseen maahanmuuttoon on tarvetta tai mahdollisuuksia. Toki koulutetut työn perässä muuttavat ihmiset ovat tervetulleita, eikä heidän tänne tulemistaan ole syytä kohtuuttomasti rajoittaa. Koko Eurooppa kärsii kuitenkin täsmälleen samasta ongelmasta kuin Suomikin, joten koulutettua työvoimaa ei juurikaan ole tarjolla. Kouluttamatonta työvoimaa on tietysti tarjolla rajattomasti, mutta tutkimusten mukaan tällainen työvoima on kansantaloudelle nettokustannus.

Tunnisteet: ,