23.6.09

Ulkomaalaisten rikollisuus vuonna 2008

Julkaisin kesällä 2006 tekstin otsikolla Ulkomaalaisten rikollisuus Suomessa. Tekstin oleellinen sisältö oli taulukko jossa vertailin eri ulkomaalaisryhmien todennäköisyyttä joutua rikoksesta epäillyksi. Koska kyseinen teksti edelleenkin herättää kohtuullista mielenkiintoa, tuntuu mielekkäältä päivittää tietoa. Taulukkohan perustui vuoden 2005 rikostilastoihin. Alla siis sama taulukko samalla metodologialla laskettuna vuoden 2008 tilastojen pohjalta laskettuna:
Muutokset vuoden 2005 tilanteeseen eivät ole kovin suuria. Ulkomaalaiset näyttävät edelleen syyllistyvän vakavaan rikollisuuteen selvästi enemmän kuin suomalaiset. Merkittävimmät ongelmat näyttävät edelleenkin keskittyvän somalialaisiin, turkkilaisiin ja irakilaisiin. Näiden maiden kansalaiset tekevät 6-14 kertaa enemmän rikoksia kuin suomalaiset. Saksalaiset vastaavat likimain kantaväestöä ja lähinaapureidemme Viron, Venäjän ja Ruotsin kansalaiset ovat jonkin verran suomalaisia rikosalttiimpia.

Koska väestötietona on maassa asuvat ulkomaalaiset, rumentavat Suomessa vain käymässä olevat rikolliset suhteettomasti naapurimaiden kansalaisten tilastoja. Näistä maista käydään todennäköisesti melko paljon 'keikoilla' Suomessa, joten näiden maiden Suomessa asuvien kansalaisten rikollisuus ei välttämättä ole aivan taulukon osoittamalla tasolla. Somalialaisten, turkkilaisten, vietnamilaisten ja irakilaisten osalta tällaista turismirikollisuutta ei todennäköisesti kovin paljoa ole. Saksalaisten rikollisuutta on vaikea tulkita. Vuonna 2005 saksalaiset syyllistyivät vielä suomalaisia vähemmän rikollisuuteen, mutta nyt suhteellinen rikollisuus on noussut suomalaisia hiukan korkeammalle tasolle. Toisaalta saksalaisten tekemien rikosten absoluuttinen määrä on niin alhainen, että kyseessä voi olla tilastollinen hajonta.

Tunnisteet:

3 Comments:

At tiistaina, kesäkuuta 23, 2009, Anonymous Anonyymi said...

Plus ne somalialaiset ja irakilaiset ym, jotka ovat saaneet tällä välillä suomen kansalaisuuden, rumentavat nyt suomalaisten tilastoja

 
At keskiviikkona, kesäkuuta 24, 2009, Blogger nozick said...

Sinänsä tietysti näin, mutta Suomen kansalaisuuden saaneita somaleja on muutamia tuhansia, kun taas syntyperäisiä suomalaisia on noin viisi miljoonaa. Vaikka somalisyntyiset suomalaiset tekisivät 10-kertaisesti rikoksia syntyperäisiin suomalaisiin nähden nostaisi se suomalaisten rikollisuutta vain noin prosentin.

Lisäksi Suomen kansalaisuuden saamisen edellytyksenä on kansalaisuuslain 13 pykälän mukaan, että hakija ei ole syyllistynyt rangaistavaan tekoon. Siksi Suomen kansalaisuuden saaneisiin somaleihin on mahdollisesti valikoitunut lainkuuliaisempaa joukkoa kuin ilman kansalaisuutta maassamme oleskeleviin.

 
At torstaina, heinäkuuta 16, 2009, Anonymous vieras said...

Ehkä heitä epäillään helpommin, koska osuudet syyllisistä ovat paljon pienempiä kuin epäillyistä, ainakin 5 v. sitten oli näin.

 

Lähetä kommentti

<< Home