21.1.09

Tontti, Mikkonen ja Esa Suominen

Viime päivinä on kohistu Niina Mikkosen esiintymisestä Aamu-TV:ssä. Käyty keskustelu inspiroi minut lukemaan kirjailija Jarkko Tontin ”Päivähoito pakolliseksi!” -kolumnin Vihreässä langassa. Kirjoitushan on ilmeinen plagiaatti!

Tontti kirjoittaa 14.3.2008 päivätyssä kolumnissa: ”Muutama vuosi sitten ruotsalaisprofessori Bengt-Erik Andersson julkaisi päivähoidon vaikutuksia selvittäneen tutkimuksensa tulokset. Andersson ja hänen tutkimusryhmänsä seurasivat yli 20 vuoden ajan sekä päivähoidossa olleita lapsia että kotona hoidettuja lapsia. Tutkimusryhmää kiinnostivat muun muassa lasten koulumenestys ja sosiaaliset kyvyt.

Tulokset hätkähdyttävät. Alle yksivuotiaana päivähoidossa aloittaneista 70 prosenttia menestyi myöhemmin hyvin tai erittäin hyvin. Kotona koulun alkuun saakka olleiden ikätoverien keskuudessa luku oli 38 prosenttia.”

Esa Suominen kirjoitti Sosiaalidemokraattisten opiskelijoiden jäsenlehdessä Debatissa jo vuonna 2006: ”Suomessakin julkisuutta saanut professori Bengt-Erik Anderssonin johtama ruotsalainen tutkijaryhmä seurasi eri-ikäisenä päiväkodissa tai muussa päivähoidossa aloittaneita lapsia yli 20 vuoden ajan. Tutkimustulokset julkaistiin keväällä 2005. 1970-luvun lopulla alkaneeseen tutkimukseen valittuja lapsia tarkasteltiin aika ajoin aina 25 ikävuoteen saakka. Mielenkiinnon kohteena olivat mm. koulumenestys ja sosiaaliset kyvyt.

Tulokset olivat hätkähdyttäviä. Alle yksivuotiaana tarhassa tai päivähoidossa aloittaneista 70% menestyi myöhemmin hyvin tai erittäin hyvin. Kotona koulun alkuun saakka olleiden ikätoverien keskuudessa vastaava luku oli 38%.”

Tekstien rakenne on identtinen. Osassa lauseista sanamuotoa on hiukan muutettu. Tontti esimerkiksi kirjoittaa: ” Tulokset hätkähdyttävät” kun Suominen kirjoitti: ” Tulokset olivat hätkähdyttäviä”.

Loppuun asti Tontti ei ole tekstiään viitsinyt muokata, sillä viimeiset kaksi lausetta ovat identtisiä: ”Alle yksivuotiaana päivähoidossa aloittaneista 70 prosenttia menestyi myöhemmin hyvin tai erittäin hyvin. Kotona koulun alkuun saakka olleiden ikätoverien keskuudessa luku oli 38 prosenttia.”

Google ei löytänyt muita identtisiä tekstejä, joten ilmeisesti Suominen on tekstin alkuperäinen kirjoittaja. Tontin kolumnin lähteenä on siis mitä ilmeisimmin Esa Suomisen kirjoitus, mikä olisi ollut korrektia mainita.

Toinen asia on sitten se, että tuo mainittu Anderssonin tutkimus on itse asiassa Anderssonin ja Stranderin jo vuonna 2002 julkaistu raportti ”Framtiden blev vår. 101 sjuttiotalister följda under sina 25 första år”, joka sai lisäjulkisuutta Anderssonin lehtikirjoituksesta vuonna 2005. Itse tutkimus taitaa olla vieläkin vanhempaa perua. Julkaisu ei ole vertaisarvioitu.

Voimakastakin kritiikkiä on sen sen sijaan helppo löytää.

2 Comments:

At keskiviikkona, maaliskuuta 16, 2011, Anonymous Anonyymi said...

Et nyt tainnut ottaa huomioon sitä, että molemmat ovat kirjoittaneet tutkimustuloksista, joita kirjoittajan ei ole tapana muuttaa suuntaan tai toiseen.

Molempien tekstien alussa kerrotaan lyhyesti ja ytimekkäästi, että mitä tutkimuksessa on tehty. Loppuosa sen sijaan vaikuttaa suoraan tutkimusraportista otetulta.

Oliko tämä teksti vain turhaa trollausta, vai olivatko kirjoittajan aivot unohtuneet joululomalle?

 
At tiistaina, lokakuuta 04, 2016, Anonymous Anonyymi said...

Onko se tutkimusraportti siis julkaistu suomeksi vai sattumaltako käänsivät sen identtisesti? Entä saako tutkimusraportista lainata sanatarkasti ilman lainauksen ilmoittamista edes lainausmerkein? Aivot hoi?!

 

Lähetä kommentti

<< Home