31.7.06

Ulkomaalaisten rikollisuus Suomessa

Ulkomaalaisten tekemästä rikollisuudesta liikkuu monenlaista tietoa. Esimerkiksi Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimusta ulkomaalaisten rikollisuudesta tulkitaan usein niin, että ulkomaalaiset eivät tekisi juuri suomalaisia enempää rikoksia. Kyseistä raporttia lainataan: ”Suomessa asuvat ulkomaalaiset ovat olleet vuosittain 1,3-1,5 kertaa useammin epäiltynä rikoksista kuin suomalaiset.”

Tämä suhdeluku on kuitenkin hämäävä, sillä valtaosa rikosepäilyistä kohdistuu liikennerikkomuksiin, joihin useimmat ulkomaalaisryhmät eivät syyllisty suomalaisia useammin. Kun vertailemme omaisuus-, väkivalta- ja seksuaalirikoksia on kuva kovasti toisenlainen.
Oheisessa taulukossa on vertailtu eri ulkomaalaisryhmien todennäköisyyttä joutua rikoksesta epäillyksi. Esimerkiksi virolainen on siis suomalaista 12,1 kertaa todennäköisemmin varkaudesta epäiltynä kuin suomalainen ja irakilainen on 34,6 kertaa suomalaista todennäköisemmin raiskauksesta epäiltynä. Useimmat ulkomaalaisryhmät siis näyttäisivät syyllistyvän huomattavasti suomalaisia useammin vakaviin rikoksiin. Ainakin he esiintyvät useammin epäiltyinä.

Tuomituista en yhtä tarkkoja tietoja löytänyt, mutta samaisen Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan 6,3 prosenttia kaikista alioikeudessa rangaistukseen tuomituista oli ulkomaalaisia ja vastaavasti 7 prosenttia vangeista oli ulkomaalaisia. Kun samaan aikaan ulkomaalaisten osuus väestöstä oli noin 2,2 prosenttia näyttäisivät ulkomaalaiset syyllistyvän vakavaan rikollisuuteen huomattavasti suomalaisia useammin.

Tyypillinen suomessa tapahtuva rikos tapahtuu toki yhä suomalaisten toimesta, ovathan ulkomaalaiset Suomessa pieni vähemmistö. Joillain alueilla ja joissain rikostyypeissä ulkomaalaiset ovat kuitenkin jo merkittävä uhka. Esimerkiksi kaikista raiskauksista epäillyistä 27 prosenttia oli ulkomaalaisia ja kaikista ryöstöistä epäillyistä 21 prosenttia oli ulkomaalaisia.

Linkki vuoden 2008 luvuilla päivitettyyn taulukkoon.

Tunnisteet:

5 Comments:

At lauantaina, elokuuta 12, 2006, Blogger Mikko Ellilä said...

Tein mainitsemistasi tilastoista pientä analyysia täällä:
http://mikkoellila.thinkertothinker.com/?p=115

 
At maanantaina, syyskuuta 11, 2006, Blogger nozick said...

Oikeusministeriö on näemmä poistanut sivuiltaan raportin "Ulkomaalaisten rikollisuus Suomessa 2005". Tieto on mitä ilmeisimmin osoittautunut liian vaaralliseksi, joten se on katsottu parhaaksi poistaa.

 
At torstaina, syyskuuta 21, 2006, Blogger nozick said...

"Ulkomaalaisten rikollisuus Suomessa 2005" on tehnyt paluun oikeusministeriön sivuille.

 
At keskiviikkona, tammikuuta 03, 2007, Blogger nozick said...

Keskustelufoorumilla www.kansalaiskeskustelu.net on käyty polemiikkia tähän artikkeliin liittyen. Koska foorumi ei suostu oheista kirjoitusta nimimerkillä julkaisemaan, julkaisen sen täällä:

**************

Ketjussa ”Ruotsi muslimivoittoinen 2044” on esitetty erinäisiä syytöksiä minua kohtaan. Olen näiden syytöksien vuoksi tarkastanut sekä käyttämäni lähdeviittaustavan että itse laskelmat. Laatimani taulukko (”Ulkomaalaisten todennäköisyys olla rikoksesta epäiltynä suhteutettuna suomalaisiin”) perustuu täysin Tilastokeskuksen tietoihin. Luvut ovat laskettavissa jakolaskujen avulla kahdesta erillisestä Tilastokeskuksen taulukosta. Tällaisessa tilanteessa Tilastokeskuksen antaminen lähteeksi on soveliasta ja itse asiassa normaali lähdeviittauskäytäntö sitä edellyttää. Toimintani on siis täysin normaalin lähdeviitekäytännön mukaista.

Olen myös tarkastanut laskelmien oikeellisuutta keräämällä tiedot uudestaan ja suorittamalla laskelmat uudestaan. Uusien laskelmien tulokset poikkeavat joidenkin maiden osalta hiukan entisistä. Syynä on ilmeisesti poikkeama käyttämissäni väestömäärissä. Absoluuttisesti suurin poikkeama koskee Viron kansalaisiin kohdistuneita omaisuusrikosepäilyjä. Julkaistussa taulukossa suhdeluku on 12,1 kun se päivitetyssä laskelmassa on 6,6. Muut merkittävämmät poikkeamat ovat pääosin alle yhden. Esimerkiksi keskustelua aiheuttaneet Irakilaisten ja Somalien suhdeluvut ovat käytännössä muuttumattomat.

Odotan siis luottavaisin mielin Tilastokeskuksen mahdollista yhteydenottoa. Pidän tosin tällaista yhteydenottoa äärimmäisen epätodennäköisenä.

Mitä tulee henkilöllisyyteeni, niin se ei ole kenenkään tiedossa. Nimimerkkiäni saa siis melko vapaasti moukaroida, siviiliminäni ei siitä hätkähdä. Koska aion jatkossakin säilyttää anonymiteettini, en valitettavasti voi varsinaiseen keskusteluun osallistua. Ylläpidolla on luonnollisesti täysi vapaus poistaa tämäkin viesti Vieraskirjasta, mikäli se niin päättää. Jos näin käy, tulen julkaisemaan tämän tekstin blogissani, keskustelun alla olevan artikkelin kommenteissa.

******

PS. Pitäisi varmaankin kiittää tuota foorumia ilmaisesta mainonnasta. Sivulleni on tänään virrannut satoja kävijöitä lukemaan tätä artikkelia. Tervetuloa uudet lukijat!

 
At torstaina, heinäkuuta 26, 2007, Blogger think about! said...

Toki irakilaisia voidaan epäillä raiskauksista suomalaisia enemmän, mutta eri asia on se,mitä he ovat todellisuudessa tehneet. Miksi luulet irakilaisten "erikoistuneen" raiskauksiin. Kerropas nyt lisää ajatuksistasi, äläkä vaan heitä kylmiä lukuja kehiin. Äläkä yritä väittää, että raiskaaminen olisi osa islamilaista kulttuuria...
Tiedätkö, kuka suomalaisen naisen raiskaa todennäköisimmin - olisikohan naisen oma aviomies? Hulluja ja sairaita on joka kansassa!

 

Lähetä kommentti

<< Home