20.2.09

Hyvä Katainen

Maahanmuuttokeskustelu on vaikeaa, koska osa keskustelaa aidasta ja osa aidanseipäistä. Astrid Thors, Matti Vanhanen ja EK toistelevat työperäisen maahanmuuton tarpeellisuutta huoltosuhteen parantamiseksi. Maahanmuuttokriitikot taas puhuvat kotouttamisen epäonnistumisesta ja monikulttuurisen yhteiskunnan ongelmista. Tosiasiassa puhe on aivan eri ihmisryhmistä.

Suomessa asuu reilu 200.000 maahanmuuttajaa tai maahanmuuttajan alaikäistä lasta (l. "maahanmuuttajataustaista"). Heistä Tilastokeskuksen vuoden 2007 tilastojen mukaan valtaosa (135.000) on Euroopan syntyneitä, ja näistä 71.000 on EU-maissa syntyneitä. Erityisesti EU-maiden kansalaisten työllisyystilanne on hyvä, he kotoutuvat hyvin, eikä heihin liity rikollisuutta tai muita sosiaalisia ongelmia enempää kuin kantaväestöönsäkin. Korkean teknologian sektorille töihin tuleviin kiinalaisiin ja intialaisiinkaan ei taida kohdistua kritiikkiä.

Ongelmat ja maahanmuuttokriitikin kärki keskittyvät pääosin "humanitäärisin syin" maassa oleskeleviin afrikkalaisiin ja lähi-itäläisiin maahanmuuttajiin. Kyseessä ovat pienet mutta nopeasti kasvavat ryhmät somaleja, muita afrikan kansoja ja irakilaisia. Ryhmät vaikuttavat koko maan tasolla pieniltä, mutta tosiasiassa ne ovat tietyillä alueilla suorastaan dominoivia. Esimerkiksi Somalian kansalaisia on maassa vain 4852. Heistä 3803 asuu Uudenmaan maakunnassa. Äidinkieltään somalina puhuvia uudellamaalla asuu kuitenkin 8409 henkeä ja ryhmä kasvaa sekä maahanmuuton, että korkean syntyvyyden takia erittäin nopeasti.

Tämä pienehkö ryhmä esiintyy kohtuuttoman suuressa roolissa monessa ikävässä asiassa. Somalian kansalaiset (4852 henkeä, eli alle 1 promille väestöstä, Helsingissä toki liki prosentti väestöstä) teki Helsingissä 12% ryöstöistä, 5% törkeistä ryöstöistä, 3,7% pahoinpitelyistä ja 4,4% törkeistä pahoinpitelyistä.

Somalien työllistyminen on sen sijaan heikkoa. Työministeriön vuodelta 2007 peräisin olevan tilaston mukaan vajaasta viidestä tuhannesta Somalista 1345 kuuluu työvoimaan. Heistä 53% on työttömänä. Noin 13% somaleista on siis töissä. Näillä suhdeluvuilla huoltosuhde ei kohene.

Aiheesta keskustelu on kuitenkin tehty vaikeaksi, koska ongelmien esiin nostajat leimataan äärimmäisen helposti rasistiksi. Jyrki Kataisen ulostulo aiheesta on hyvä ja tervetullut.

Tunnisteet: ,

1 Comments:

At torstaina, heinäkuuta 23, 2009, Anonymous Anonyymi said...

Nyt kehuit kyllä Suomen parasta näyttelijää. Ihailin, miten uskottavasti tämä nuori mies kertoi vaalipaneelissa: "Jos tuloverotusta kevennetään, valtion tulot kasvavat." Monia muitakin huimia näyttelemisen huippusuorituksia hän on tehnyt ja tämä kommentti liittyen rasismisyytöksiin oli mielestäni yksi niistä. Hänen oli pakko sanoa jotain, jotta ei valtaosa Kokoomuksen kannattajista valuisi Perussuomalaisiin.

Muutoin olen kyllä sitä mieltä, että Suomessa viljellään katteettomia rasistisyytöksiä ja todellisuudessa alkaa olla niinpäin, että suomalainen alkuperäisväestö on rasismin kohteena.

 

Lähetä kommentti

<< Home