3.3.09

Osakkeet vs. määräaikaistalletukset

Helsingin pörssin painorajoitettu tuottoindeksi on nyt samalla tasolla kuin vuonna 1998. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sijoitti rahansa hyvin hajautettuun osakesalkkuun vuonna 1998 ja on sen jälkeen ostanut saamillaan osingoilla osakkeita, on osakesalkun koko nyt sama kuin vuonna 1998. Rahojen makuuttaminen määräaikaistalletuksissa olisi samana ajanjaksona tuottanut kumulatiivisesti noin 40%. Ex post on helppo huomata konservatiivisen sijoitusstrategian edut. En muista 2000-luvun aikana kovin monen sijoitusneuvojen suositelleen pankkitalletuksia sijoitusmuotona.

Nyt ei määräaikaistalletuksille juurikaan tuottoja saa. Tämä lisää osakkeiden houkuttelevuutta entisestäänkin. Itse siirryin osakkeiden osalta ostoreunalle jo jokin aika sitten. Tämä indeksi oli silloin 7000-pisteen paikkeilla. Arvonkehitys on siis ollut heikkoa. Onneksi välitöntä myyntipainetta ei ole ja tappiot näistä ostoista ovat kokonaisvarallisuuteen suhteutettuna pieniä.

"What goes down, must go up" on tietysti väärä lause. Huima kurssilasku ei takaa sitä, että kohta näkisimme kurssinousuja. Kaikesta huolimatta uskon, että osakkeet ovat hyvä sijoituskohde pitkäaikaissäästäjälle.

Tunnisteet: