27.2.07

Suomen haasteet

Liikkeenjohdon konsulltiyritys McKinsey on julkaissut raportin, joka muistuttaa kaikin tavoin kalliin konsulttiyrityksen raportteja - johtopäätökset eivät yllätä ketään, mutta esitystapa on vakuuttava. Tämä oli siis kehu.

Raportti toteaa, että väestöpohjan nopea ikääntymminen sekä kansainvälinen kilpailu ovat Suomen haasteet. Hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen edellyttää 2-3 prosentin vuosittaista talouskasvua. Tähän pääseminen edellyttää uusien työpaikkojen luomista ja työllisyysasteen nostamista 75 prosenttiin.

Suosittelen raportin lukemista. Erityisesti monet erinomaiset diagrammit aiheuttavat oivalluksia.

Tunnisteet: , ,

2 Comments:

At sunnuntaina, maaliskuuta 11, 2007, Blogger emmisa said...

Monet asiantuntijat ovat sanoneet, että työllisyysaste pitäisi saada 80-85 %:iin. Tanskassa se taitaa olla jo nyt yli Suomen tavoitteleman 75 %:n. Työmarkkinoiden vapaus ja olematon irtisanomissuoja luovat lähes täystyöllisyyden, vaikka sielläkin korkea sosiaaliturva lannistaa tekemästä töitä.

Ymmärrän silti, että McKinsey halusi muotoilla tavoitteen niin maltillisesti, ettei poliitikkojen tarvitsisi heti leimata sitä mahdottomaksi. Konsultoitaessa yrityksiä tavoitteet yleensä päinvastoin asetetaan todella korkealle, ja sitten yritetään myös toteuttaa ne, mutta eihän julkisesta sektorista ja tehokkaasta päätöksenteosta tai toimeenpanosta löydy mitään yhteistä.

 
At keskiviikkona, maaliskuuta 14, 2007, Blogger nozick said...

OECD:n tilastot vuodelta 2005 kertovat että Tanskan työllisyysaste on 75,5. Muita korkean työllisyyden maita ovat Norja (75,2) ja Sveitsi (77,2). Maita näyttäisi yhdistävän lähinnä protestantismi ja korkea BKT/capita.

McKinsey on taitanut kopsata tuon 75% tavoitteen suoraan valtiovarainministeriöltä.

 

Lähetä kommentti

<< Home