19.2.07

Vaalikone ja Viialainen

Aiempina vuosina Hesarin vaalikone on mielestäni ollut paras. Siinä on ollut kysymyksiä, jotka ovat erotelleet ehdokkaat aatteellisesti, eikä vain päivän populistisia kysymyksiä. Nytkin pääosa kysymyksistä on hyviä. Osaan kysymyksistä en osannut annetuista vaihtoehdoista valita. Onneksi algoritmi mahdollistaa kysymyksien painottamisen erityisen tärkeiksi tai vähemmän tärkeikis.

Tulokset ovat puolueiden osalta samat kuin ennenkin. Kone suosittelee minulle Liberaaleja, Kokoomusta, RKP:tä ja Keskustaa, tässä järjestyksessä. Taidan kallistua jälleen äänestämään Kokoomusta, koska Liberaalien poliittiseen painoarvoon en oikein luota.

Tulosten hauskin piirre on kuitenkin se, että vaalikoneen mukaan minulle neljänneksi sopivin ehdokas on SDP:n Matti Viialainen. Ei ihme, että pitkän linjan SAK-jyrä, entinen taistolainen ja entinen Vasemmistoliiton puoluesihteeri ei enää ole kokenut oloaan oikein kotoisaksi äärivasemmalla. Viialainen on oikeistolaistunut sen verran, että hän pitää globalisaatiota ja vapaakauppaa suomalaisille hyvinä asioina, kannattaa palkkaveron alentamista, keventäisi perintöveroa, liittyisi Natoon, laittaisi EU:n ulkopuolisille opiskelijoille lukukausimaksun, vastustaa sairaanhoidon potilasmaksujen porrastusta ja kannattaa hallituspohjaksi sinipunaa. Mielipiteidensä puolesta Viialainen kuuluisi Kokoomukseen, mutta ilmeisesti noin iso loikka olisi henkisesti liian raskas.

Tunnisteet: