10.1.07

Parempaa lukemista

Sir Nicholas Stern on kirjoittanut raportin ilmastonmuutoksen kustannuksista. Hämmästyttävästi raportin tulokset perustuvat äärimmäisen matalan, likimäärin nollan suuruisen diskonttokoron käyttöön. Asymmetrical Information on kriittinen metodologian suhteen. Itsekin olen vähän eri mieltä Sir Nicholaksen kanssa. Yksinkertaistettuna raportti pitää tuhannen vuoden päästä syntyvän nykyään Malediiveilla elävän henkilön jälkeläisen materiaalista hyvinvointia täsmälleen yhtä tärkeänä kuin minun materiaalista hyvinvointiani.

Henkilökohtaisesti olen kyllä haluton luopumaan Teneriffanmatkastani, että tämä ehkä tuhannen vuoden päästä syntyvä henkilö voisi myös käydä Teneriffalla. Tietäen nimittäin että tuhat vuotta sitten elänyt esi-isäni eli materiaalisessa mielessä käsittämättömän paljon minua köyhempää elämää, mutta oli todennäköisesti aivan yhtä onnellinen kuin minäkin, tuntuu erikoiselta että minun pitäisi laskea elintasoani tämän hypoteettisen tulevaisuuden henkilön elintason nostamiseksi. Onko Sir Nick aivan varma, että hänen onnellisuutensa lisääntyy?

Nolladiskonttokoron käytöllä on myös muita kiinnostavia seuraamuksia. Esimerkiksi kaikki satsaukset fuusioenergian tutkimukseen ovat kannattavia, mikäli niillä on mitään onnistumisen edellytyksiä.

Toisaalla Jamie White on kirjoittanut pari uutta tekstiä. White kritisoi ihmisoikeuksien laajentamista koskemaan yhä uusia asioita, esimerkiksi materiaalista hyvinvointia.

Harvakseltaan julkaiseva tilastotieteilijä Le Griffe du Lion on tehnyt uuden analyysin, joka hyödyntää normaalijakauman ominaisuuksia nokkelalla tavalla. Kiinnostavin löydös on, että miehet ovat kuin ovatkin naisia älykkäämpiä, tosin vain 2,43 ÄO pisteen verran. Käytännössä tämä tarkoittaa, että satunnaisen naisen todennäköisyys olla satunnaista miestä älykkäämpi on 45 prosenttia. Koska naisten ÄO:n jakauma on miesten jakaumaa kapeampi, on naisten osuus jakauman ääripäissä miehiä pienempi.

Ylen TV-uutisten politiikan toimituksen päällikkö Olli Ainola pitää hyvää blogia.