IPCC:n ilmastoraportti
YK:n alainen ilmastontutkimuspaneeli (IPCC) julkaisi reilu viikko sitten neljännen yhteenvetoraporttinsa ensimmäisen osan alustavan yhteenvedon. Ilmastonmuutos on mitä ilmeisimmin ihmisten mielissä kun tällä pääsee kaikkiin uutislähetyksiin, kaikkiin lehtiin, ja useampaan kuin yhteen ajankohtaisohjelmaan.
Sisällöltään raportti on kevyt - 13 sivua tekstiä ja liitteinä seitsemän kuvaa. Viestikään ei varsinaisesti yllätä. Ilmastonmuutoksesta on kertynyt lisää tietoa sitten edellisen yhteenvetoraportin. Johtopäätökset lepäävät hiukan entistä tukevammalla pohjalla. Todennäköisyys, että ihminen vaikuttaa ilmastoon on noussut edellisen raportin 66:sta prosentista 90:een. Ilmasto lämpenee ja meren pinta nousee. Lisää myrskyjä ja muita ääri-ilmiöitä povataan.
Mielenkiintoisinta raportissa ei olekaan se mitä siinä lukee, vaan miten se uutisoidaan. Edellinen IPCC:n raportin mukaan ilmasto lämpenee vuosisadan loppuun mennessä 1,4-5,8 asetetta. Tämän raportin mukaan ilmasto lämpenee 1,1-6,4 astetta. Ennusteiden epävarmuus on siis kasvanut kun tietomäärä on lisääntynyt. Meren pinnan arvioitiin aiemmin nousevan 0,15-0,95 metriä, kun taas uudempi arvio on 0,18-0,59 metriä. Meren pinta nousee siis uuden ennusteen mukaan aiemmin ennustettua vähemmän. Lehdet eivät kuitenkaan uutisoi: ”Ilmastonmuutoksen vaikutukset aiemmin arvioitua pienemmät”. Päinvastoin, uutiset ovat keskittyneet arvioiden yläpäähän, sekä erilaisten katastrofiskenaarioiden kuvailuun.
Toinen mielenkiintoinen ilmiö liittyy tutkimuksen epävarmuuksiin. Raportin mukaan todennäköisyys, että ihmisen toimet aiheuttavat ilmaston lämpenemistä on 90 prosenttia. Siis vain 90 prosenttia. Lehdissä on jo vuosia kirjoiteltu, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on vahvistettu tosiasia, vaikka edellinen raportti antoi todennäköisyydeksi 66 prosenttia. Hurjimmat ovat vaatineet skeptikkoja jonkinlaiseen Nürnbergin oikeudenkäyntiin vastaamaan harhaoppisuudestaan.
Tosiasiassa useimmissa ilmaston ilmiöissä epävarmuudet ovat niin suuria, että tulevaisuuden ennustaminen on kolikon heittoa. Mikä on todennäköisyys, että kuivuuden vaivaama alue kasvaa? Yli 50 prosenttia. Mikä on todennäköisyys, että hellejaksojen määrä kasvaa? Yli 50 prosenttia. Mikä on todennäköisyys, että trooppisten hirmumyrskyjen määrä kasvaa? Yli 50 prosenttia. Todennäköisyys, että näitä ilmiöitä ei tapahdu on siis alle 50, vaikkapa 49 prosenttia.
Itselleni raportti oli antikliimaksi. Edellisen raportin ilmestymisestä on kulunut viisi vuotta. Varsin huterolla pohjalla ollaan edelleenkin. Mallit eivät edelleenkään osaa ennustaa pilviä, sateita, myrskyjä tai jäätiköiden käyttäytymistä kovin hyvin. Epävarmuustekijät ovat suuria. Kaikissa raportin esittelemissä skenaarioissa näyttää kuitenkin siltä, että Suomen ilmasto paranee. Keskilämpötila nousee maltillisesti ja Suomen verraten alhainen sademäärä kasvaa. Puhtaasti itsekkäästi ajatellen en näe syytä muuttaa elämäntyyliäni. Jatkan suurehkon taloni lämmittämistä suoralla sähkölämmöllä. Ajan jatkossakin isolla autolla. Lennän jatkossakin sekä työn puolesta, että perheen kanssa lomamatkoille. Otan tuon 90 prosenttisen varman ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen rauhassa vastaan.
Tunnisteet: Ilmastonmuutos
3 Comments:
Ymmärsit väärin: ei itse raporttia vielä ole julkaistu, se ilmestyy vasta huhtikuussa. Tämä oli se poliitikoille tarkoitettu executive summary.
(Siis kyllä, johtopäätökset julkaistaan ennen tutkimusta. Melko postmodernia tutkimusta.)
Kirjoitin: "YK:n alainen ilmastontutkimuspaneeli (IPCC) julkaisi reilu viikko sitten neljännen yhteenvetoraporttinsa ensimmäisen osan alustavan yhteenvedon", eli huomasin kyllä saman kuin sinäkin. Tilanne on kieltämättä erikoinen, ja kuvastaa sitä, että IPCC on ensisijassa poliittinen toimija. Tämän ei pitäisi olla yllätys, onhan IPCC:n nimikin "Hallitusten välinen...".
vittu sä olet tyhmä tyyppi nozick. Kai ymmärrät, että tietojen lisääntyessä lukuja saadaan tarkemmiksi, ja kuten sanottu ne ovat ennusteita !
Itse ainakin olen huolissanu ammottavasta reiästä pohjoisnavan yläpuolella, ja jäiden sulamisesta.
Lähetä kommentti
<< Home