17.3.10

Yksityiset sakot laillisiksi

Korkein oikeus on sitten päätynyt sille kannalle, että yksityisten pysäköinninvalvontayritysten määräämät "valvontamaksut" ovat laillisia. Suhtaudun päätökseen varsin ristiriitaisin tuntein.

Toisaalta ymmärrän yksityistä maanomistajaa. Ei voi olla oikein, jos vaikkapa kerrostalon yksityiselle parkkipaikalle ilman lupaa pysäköivälle autoilijalle ei voi mitään.

Toisaalta minulle on muodostunut käsitys, että yksityinen asuintalo ei suinkaan ole se tyypillinen parkkifirman asiakas. Useimmiten näitä ParkComin ja ParkPatrolin kylttejä näkee kauppakeskusten ja vastaavien parkkipaikoilla, joten valvontamaksuja ei suinkaan jaella autoilijoille, jotka ovat jätteneet autonsa jonkun onnettoman asukkaan henkilökohtaiselle parkkipaikalle. Sakkoja jaellaan autoilijoille, joiden auto on laillisella parkkipaikalla ostoskeskuksen pihassa, mutta jonka pysäköintiaika on umpeutunut tai parkkikiekko on unohtunut laittaa näkyville. Tyypillinen sakotettu ei siis suinkaan ole huonotapainen ökyautoilija joka jättää autonsa vakaasti harkiten kiellettyyn paikkaan, vaan kauppakeskuksen asiakas, jonka ostosmatka venyy aiottua pidemmäksi.

Olen itse saanut kaksi "valvontamaksua". Toisella kerralla pysäköin puoleksitoista tunniksi kahden tunnin ilmaiselle parkkipaikalle. Valitettavasti unohdin laittaa kiekon näkymiin. Oma moka, hyväksyn vastuuni. Hyvästä asiakaspalvelusta kyseistä ostoskeskusta ei kyllä tältä osin voi kehua.

Toisen maksun sain Sokos-hotellin pihasta, kun en ollut muistanut maksaa parkkimaksua. Parkkimaksu olisi ollut 2 euroa, valvontamaksu oli muistaakseni 40 euroa. Hotelli tienasi käynnistäni aika paljon, mutta ei taaskaan saanut asiakaspalvelustaan pisteitä.