3.12.09

Ilmastonmuutos

Taannoinen juttuni Hadley Centerin ilmastoskandaalista innoitti minut tutkimaan ilmastonmuutosasiaa perusteellisemminkin. Lueskelin IPCC:n yhteenvetoraporttia ja surffasin netistä sekä "uskovaisten" että "kriitikkojen" näkemyksiä.

Nasan ilmastontutkimussivuilta löytyi asemakohtaiset lämpötilatiedot joita oli mielenkiintoista tutkia. Helsingissä lämpö näyttäisi nousseen takaisin 30-luvun tasolle. Uppsalassa sen sijaan ilmasto näyttäisi kylmenevän.

Suuri vuosittainen vaihtelu herätti kysymyksen, että onko Suomen pitkän aikavälin ilmastoa tutkittu? Kun kysymys heräsi niin heräsi myös muistikuva Lapin lustotukimuksesta. Olkaapa hyvä - kesän keskilämpötilat Suomen Lapissa viimeisen 7500 vuoden ajalta. Lähde on Metlan Lustia projekti. Tämän presentaation sivu 35.


Ilmasto on tämän mukaan kieltämättä nyt lämpimmämpi kuin 500 vuotta sitten , mutta mittasuhteet jäävät aika maltillisiksi aikaisempiin ilmastonmuutoksiin verrattuna.

Toinen kuva saman presentaation sivulta 29 näyttää lämpötilakehityksen viimeiseltä tuhannelta vuodelta.

Tämä vuosisata on Lustotutkimuksen mukaan siis poikkeuksellisen lämmin, mutta lämpötilat ovat jo kääntyneet laskuun.

Nämä tiedot eivät mielestäni anna aihetta erityiseen huoleen. Varauksena on toki, että tämä tutkimus havainnoi ainoastaan kesän lämpötiloja. Ehkä talvilämpötilat ovat muuttuneet enemmän?

Tunnisteet: