18.2.10

Vastustan kosher-ruuan pakkosyöttöä

Lapsille ei mielestäni saa pakkosyöttää aatteellista ruokaa. Olisi kohtuutonta pakottaa kaikki lapset syömään jonkun toisen ihmisen maailmankatsomuksen mukaan tuotettua ruokaa. Mielestäni ruokaan liittyvät monet uskonnolliset ja eettiset näkemykset tulee mahdollisuuksien mukaan pyrkiä huomioimaan tarjoamalle lapsille heidän oman vakaumuksensa mukaista ruokaa. Jos etiikka ei siedä kuin kasvisruokaa, niin kasvisruokaa on hyvä tarjota. Jos eläinten tulee olla jollain tietyllä uskonnon sanelemalla tavalla teurastettuja, niin siihenkin voi yrittää löytää ratkaisuja.

Niin ei sen sijaan voi olla että kaikki pakotetaan syömään kosher-ruokaa tai halal-ruokaa. Eikä muuten voida pakottaa syömään kasvisruokaakaan.

Ehdotan että kaikki Helsinkiläiset koululaisten vanhemmat, joita närästää aatteellisen ruoan pakkosyöttäminen lapsille ilmoittavat koululle, että heidän eettisen vakaumuksensa mukaan jokaisen aterian pitää sisältää joka lihaa tai kalaa. Nähdäkseni opetusviraston ohjeen mukaan koulu tällöin joko tarjoaa myös liharuokavaihtoehdon, tai vaihtoehtoisesti maksaa huoltajalle ateriakorvauksen, jonka turvin lapsi voi käydä nauttimassa liharuokansa esim. lähimmässä hampurilaisravintolassa.

4 Comments:

At torstaina, helmikuuta 18, 2010, Blogger Itikka said...

Krhm? Vakavissaan. Ihan vaan tiedoksi, että kouluissa tarjotaan kasvisruokaa silloin tällöin jo nytkin. Kukaan koulussamme ei oli ilmoittanut tulleensa kasvispyörykän loukkaamaksi ideologisesti vielä toistaiseksi.

Tuleeko hernekeitosta eettisesti ja moraalisesti epäilyttävä jos siellä olevat lähes mikroskooppiset lihamurut jätetään pois ja syödänkin vain hernettä?

Kasvisruoka on ruokaa. Ei eettinen/moraalinen/uskonnollinen valita, vaan ruokaa. Ruokaa.

 
At torstaina, helmikuuta 18, 2010, Blogger Herra Hurlumhei said...

omg ja lol!

 
At torstaina, helmikuuta 18, 2010, Blogger pasi said...

Itikka, myös liharuoka on ruokaa. Ruokaa. Myös kalaruoka on ruokaa. Ruokaa.

Väitätkö vakavissasi, että eräiden poliitikkojen kampanja yhden vain kasvisruokaa sisältävän päivän puolesta ei ollut ideologiaan perustuva?

Kukaan ei ole kiistänyt, etteikö kasvisruokaa olisi tarjottu nimenomaan vaihtoehtona tähänkin asti. Kuten nozick kirjoitti, vaihtoehtona se on hyvä. Lisäksi varmasti tähänkin asti on ollut päiviä, jolloin tarjolla on ollut vain kasvisruokaa, ilman sen kummempaa metakkaa. Mutta nyt on kyse nimenomaan aatteellisen valinnan pakottamisesta. Kasvisruokapäivän takana on se idea, että kasvisruoka on "ihQua", eikä se, että se on ruokaa.

 
At perjantaina, helmikuuta 19, 2010, Blogger nozick said...

Itikalle tiedoksi - Pasi ymmärsi asian oikein. Kasvisruoka on ihan hyvä juttu. Meillä syödään kotona usein kasvisruokia ja koulussakin on syytä syödä kasvisruokia. Pinaattiletut, lihaton hernekeitto, pinaattikeitto jne. ovat perinteisiä ja lasten makuun sopivia kasvisruokia. En siis vastusta kasvisruokia, vaan sitä että kouluruokailu muutetaan ideologis-eettiseksi tapahtumaksi, jossa yksi porukkaa haluaa korostetusti pakottaa kaikki lapset oman arvomaailmansa mukaiseen ruokavalioon.

PS. Luulen että useimmissa kouluissa on jo ennen nyt tehtyä päätöstä syöty noin kerran viikossa kasvisruokaa ihan ilman poliittista ohjausta. Päätös ei siis muuta lasten ruokavaliota, mutta onnistuneesti politisoi ruokailun ja lisää byrokratiaa.

 

Lähetä kommentti

<< Home