12.1.10

Kympin kaikkien aikojen parhaat

Törmäsin listaan kaikkien aikojen parhaista 10000 metrin juoksijoista. Listan vilkuilu aiheuttaa eurooppalaiselle juoksuharrastajalle epätoivoa. Kärkisijoilta löytyy lähes pelkästään itä-afrikkalaisia juoksijoita. Top 20:ssä on 11 kenialaista, 5 etiopialaista ja yksi kutakin Eritreasta, Marokosta, Qatarista ja Ugandasta. Qatarin edustajakin on syntyjään kenialainen.

Sadan parhaan joukkoon mahtuu 48 kenialaista ja 21 etiopialaista. Ainut muu yli viiden juoksijan maa on Marokko. Sadan parhaan joukkoon mahtuu vain 13 juoksijaa jotka kansallisuuden perusteella voisivat olla rodultaan valkoisia eurooppalaisia. Näistä yksi on syntyjään marokkolainen, yksi eritrealainen ja yksi on Etelä-Afrikan musta. Valkoisia juoksijoita on siis yhteensä kymmenen, joista neljä on tehnyt aikansa 80-luvulla, jolloin doping oli mahdollisesti nykyistä yleisempää. Paras kuudesta 90- ja 2000-lukujen euroopalaisesta juoksijasta on Portugalin António Pinto, joka on pistellyt kympin aikaan 27:12,47. Maailmanennätys on Kenesisa Bekelen nimissä ja liki minuutin kovempi 26:17,53.

566 parhaan joukossa on 163 kenialaista, 50 etiopialaista, 43 amerikkalaista, 37 japanilaista, 28 brittiä, 21 meksikolaista, 20 marokkolaista ja 20 espanjalaista. Muiden kuin itä-afrikkalaisten osuus siis näyttäisi hiukan kasvavan kun siirrytään heikommille sijoille.

Amerikkalaisten suuri määrä yllättää. Kaksi kovinta on tosin kotoisin Eritreasta ja Somaliasta, mutta loppujoukko on nimien perusteella aika perusjenkkiläistä: Nenow, Ritzenhein, Salazar, Virgin, Williams, Rupp, Culpepper jne.

Suomalaisiakin on sentään 6: Vainio, Viren, Maaninka, Väätäinen, Ulmala ja Päivärinta. Näistä viimeisinkin, eli Ulmala on tosin tehnyt aikansa jo vuonna 1991, eli kovin tuoreita menestyjiä ei Suomesta löydy. Viren on sijalla 216 Münchenin legendaarisella kultajuoksullaan, jossa Lasse elmomaisesti kaatui 11. kierroksella mutta juoksi kuitenkin voittoon maailmanennätysajalla.