7.3.07

Vaalikiimasta

Eduskuntavaaleista pitäisi olla kauhean innostunut. Jotenkin teemat tuntuvat kuitenkin puuttuvan - kampanjointi on laimeaa. Suomalainen politiikka on status quossa. Mielipiteet eroavat toisistaan vain marginaalisesti ja puolueiden kannatukset ovat vakiintuneet omalle tasolleen.

Tutkiskelin juuri Tilastokeskuksen tietoja puolueiden kannatuksesta eduskuntavaaleissa vuodesta 1945 nykypäivään. Pääviesti on se, että tulokset ovat vuodesta toiseen samat. Kolme suurta on saanut yli 50 prosenttia äänistä jo 60 vuoden ajan. Itse asiassa vuodesta 1983 alkaen kolmen suuren yhteinen äänisaalis on aina ollut 64:n ja 68:n prosentin välillä.

Merkittäviä muutoksia ja trendejä on vain muutamia:
1) Vasemmistoliiton kannatus on laskenut trendinomaisesti 40 vuoden ajan.
2) Vihreät on ilmestynyt puoluekartalle noin kahdeksan prosentin äänisaalilla.
3) Porvaripuolueiden kannatus on kasvanut suhteessa vasemmistopuolueisiin.
4) Perussuomalaiset (ent. SMP) nousivat suosioon ja hiipuivat takaisin marginaalipuolueeksi..

Näillä eväillä uskaltaisi ennustaa paitsi näiden eduskuntavaalien, niin myös vuoden 2011 eduskuntavaalien tuloksen. Ennustan että Vihreiden kannatus nousee kymmenen prosentin tienoille. Keskusta nousee suurimmaksi puolueeksi ellei näissä, niin viimeistään seuraavissa eduskuntavaaleissa. Riskitekijänä on lähinnä Kokoomuksen mahdollinen hyvä menestys. Mikäli punamulta jatkaa hallituksessa, saattaa Kokoomuksen onnistunut oppositiopolitiikka nostaa Kokoomuksen Keskustan ohi suurimmaksi puolueeksi. Vasemmistoliiton kannatus putoaa kahdeksan prosentin korville. Paineet SDP ja Vasemmistoliiton yhdistymiselle kasvavat.

Tunnisteet: