5.10.06

Suuri kupla, osa kaksi

Hesari uutisoi tänään, että joka viides Suomalainen elää kädestä suuhun. Hesarin mukaan neljällä vastaajalla kymmenestä säästöt eivät yllä yhden kuukauden tuloihin. Kiintoisin tieto on kuitenkin tämä: "Liki neljännes voisi panna asuntolainan korkoihin enintään 50 euroa lisää kuussa. 50–100 euroa on koronnoston sietokyky joka viidennellä." Tämähän on jyrkässä ristiriidassa pankkien aiemman viestin kanssa, että asuntovelalliset huomioivat hyvin koronnousuriskin, ja että lainan mitoituksessa jätetään varaa koronnousulle.

Sadantuhannen euron asuntolainan kuukausierä on 545 euroa, jos korko on 2,8 prosenttia ja laina-aika 20 vuotta. Kuukausierä pompaa 595 euroon, eli 50 euroa ylöspäin mikäli korko nousee prosentilla. Liki neljännes asuntovelallisista siis sanoo, että he eivät selviä lainoistaan, mikäli korot nousevat yli prosentilla. Koska korot ovat nousseet viimeisen vuoden aikana yli prosentin (itseasiassa noin 1,3 prosenttiyksikköä), on melko suurella osalla asuntovelallisista edessään tuo pelätty prosentin koronnousu lähiaikoina, kun korontarkastuspäivä osuu kohdalle. Kaiken lisäksi korkojen nousulle ei ainakaan vielä näy loppua. Eilisissä TV-uutisissa talousasiantuntijat arvioivat korkojen jatkavan nousuaan vielä ainakin vuoden.

Ei siis hyvältä näytä. Pidän kiinni veikkauksestani, että asuntojen hinnat kääntyvät laskuun. Pörssikurssien osalta näyttäisin tämän hetken tilanteen mukaan olleen oikeassa. Kurssit ovat huhtikuun tason alapuolella. Asuntojen hinnat nousivat vielä huhti-kesäkuussa. Heinä-syyskuun tietojen pitäisi ilmestyä lähiviikkojen aikana.

Tunnisteet: