Rotujen väliset erot
Steve Sailer arvioi Richard Lynnin uusinta kirjaa Race Differences in Intelligence: An Evolutionary Analysis. Lynn muistetaan Suomessa siitä, että hän kirjoitti jokunen vuosi sitten emeritusprofessori (ja pääministeri Matti Vanhasen isä) Tatu Vanhasen kanssa kirjan IQ and the Wealth of Nations, joka sai paljon haukkuja, mutta löysi myös ymmärtäjiä.
Se että rotujen välillä on mitattuja ja tilastollisia eroja älykkyysosamäärän suhteen ei yllätä ketään aiheeseen edes kursorisesti perehtynyttä. Mielenkiintoisempi huomio on se, että tämä löydös on yhteiskunnallisesti erittäin relevantti riippumatta siitä mikä on näiden erojen lähde. Perinteisestihän ÄO-keskustelu on jumiutunut ”nature vs. nurture” vääntöön, eli keskusteluun siitä johtuvatko yksilöiden ja ryhmien väliset erot lähinnä ympäristöstä vai perimästä. Sailer toteaa, että koska ÄO:ää on erittäin vaikeaa muuttaa millään yksittäisellä ohjelmalla, ovat kansakuntien väliset ÄO-erot relevantteja vähintäänkin useiden sukupolvien ajan, riippumatta siitä mikä näiden erojen perimmäinen syy on.
Vaikka esim. Afrikan maiden alhaisten ÄO-tulosten taustalla olisivatkin ravintoon ja muuhun elintasoon liittyvät syyt, ei niiden poistaminenkaan Sailerin mukaan nosta väestön keskimääräistä ÄO:ää kehittyneiden länsimaiden tasolle ennen kuin useiden sukupolvien kuluttua. Koska ÄO on merkittävä selittäjä yksilön menestykselle, ja ainakin Lynnin ja Vanhasen tutkimuksen mukaan myös kansakunnan menestykselle, ovat nämä erot pysyvä ja merkittävä osa politiikan reunaehtoja vuosikymmeniksi eteenpäin.
Lynnin edellinen kirja teilattiin (tai ensin vaiettiin) mediassa melko täydellisesti. Vaikkakin kirjassa oli myös melkoisia metodologisia aukkoja, oli esitetty kritiikki oli kyllä pääosin melko asiatonta. Saa nähdä huomataanko tätä kirjaa Suomessa lainkaan. Nyt kun suoraa pääministerikytköstä ei ole, niin veikkaan että kirja jää huomiotta.
Tunnisteet: Älykkyys
1 Comments:
Oletko koskaan lukenut älykkyystestien kulttuurisidonnaisuudesta? Tutustupa aiheeseen, ennen kuin raapustelet asiasta enempää. Minkähänlaisissa olosuhteissa äo-testejä on tehty? Vaikuttaisikohan epävakaa elämäntilanne esim. sotaa kärsivissä maissa siihen, ettei ihmisillä ole aikaa samanlaiseen puuhasteluun ja "älyn kehittämiseen", kuin meillä täällä?
Sitäpaitsi, kuka määrittelee viime kädessä,mitä on älykkyys, tai mitä älykkyytenä arvostetaan. Tutustupa vaikka Kari Uusikylän teksteihin.
Lähetä kommentti
<< Home