Tasavero ja Heinäluoman möläytykset
Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) ekonomisti Martti Nyberg esitteli taannoin oman tasaveromallinsa. Tasavero asettuu Nybergin mallissa 29 prosenttiin ja riittävät verotulot varmistetaan laajentamalla veropohjaa lähinnä yritysverotuksen alueella. Nybergin malli on mielestäni ihan hyvä, vaikka puutteitakin varmaan löytyy. Joka tapauksesessa se osoittaa että tasavero on teknisessä mielessä toteutettavissa Suomessakin.
Vasemmisto tietysti tyrmäsi Nybergin mallin heti tuoreeltaan. Valtiovarainministeri (sic!) Eero Heinäluoma kiirehti osoittamaan asiantuntemattomuuttaan Uutispäivä Demarissa: ”Enemmän tuloja saavien on kannettava myös hiukan suurempi osuus verorasituksesta. Tämä periaate on yleinen useimmissa länsimaissa. Kommunismista äskettäin vapautuneiden yhteiskuntien veromalli ei ole meille kovin soveltuva”
Heinäluoma unohtaa että tasaverossakin suuremmat tulot johtavat suurempaan verotaakkaan. Sadantuhannen euron tuloista maksetaan Nybergin mallissa 26 970 euron verot, kun taas 10 000 euron tuloista maksetaan 870 euron verot (1). Yhteiskunnallisten palveluiden käyttö ei korreloi ainakaan positiivisesti verotettavien tulojen kanssa. Päinvastoin on viitteitä siihen suuntaan, että suurituloiset käyttävät yhteiskunnan palveluita vähemmän kuin pienituloiset.
Tasaveromallikin on siis tuloeroja tasaava. Täysin tasa-arvoinen, eli siis tuloeroja tasaamaton malli olisi ”nuppivero”, eli kaikkien kansalaisten maksama vuotuinen vakiosumma. Suomessa tuo nuppivero asettuisi, mikäli sillä korvattaisiin tulo- ja varallisuusvero sekä kunnallisverot, noin 5200 euroon (2). Nopealla päässälaskulla huomaan maksaneeni viime vuonna reilun kahdenkymmenen ihmisen verot. Muutaman heistä tunnen, sillä he asuvat kanssani samassa osoitteessa. Missäköhän ne loput luuraavat?
(1) Mallissa on 7000 euron verovapaa osuus
(2) Tulo- ja varallisuus vero 12,8 mrd ja kunnallisvero 14,3 mrd. Jaetaan summa väkiluvulla 5,2 miljoonaa.
P.S. Nybergin malli ei suinkaan ole ainut. Veronmaksajat ry. esitteli oman analyysinsä jo 2001. Puolueista sekä Kokoomus että Vihreät ovat esittäneet tasaveroon siirtymistä; Vihreät tosin perustuloksi naamioituna. Osmo Soininvaara on sentään omissa analyyseissaan avoimesti puhunut "lineaarisesta veromallista" eli tasaverosta oleellisena osana Vihreiden perustulomallia.
Tunnisteet: Verotus
2 Comments:
Kuinkas paljon Suomessa pitää ansaita, jotta päätyy maksamaan 100000€ vuodessa veroja?
Osaat varmaan itsekin laskea, mutta joka tapauksessa yli 200 000 euroa.
Lähetä kommentti
<< Home