Onko PISA-tutkimuksen tulosten taustalla siirtolaisuus?
PISA-tutkimus on herättänyt Suomessa paljon huomioita ja suomalaiset ovat olleet ansaitun ylpeitä koululaistemme hyvästä menestyksestä. Kuten olen jo aiemmin useampaankiin otteeseen (1, 2, 3 )kirjoittanut, PISA-tutkimuksen tuloksien yksiselitteinen omiminen koulujärjestelmämme erinomaisuuden seurauksiksi on kuitenkin ennenaikaista. PISA-tutkimus on nimittäin tehtävien luonteensa vuoksi suurelta osin älykkyystesti, ja älykkyysosamäärää on tutkimusten mukaan erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta nostaa koulutuksen avulla.
Jos kerran suomalaisten hyvä tulos ei johdu koulujärjestelmästämme, niin mistä se johtuu? Kilpaileva teoria on melko helppo luoda kun tietää, että älykkyysosamäärässä on havaittu tilastollisesti varsin merkittäviä eroja eri etnisten ryhmien välillä. Yhdysvalloissa, joissa ÄO:ää on tutkittu eniten, mustien ÄO:n on havaittu olevan noin yhden keskihajonnan verran valkoisia alempi, kun taas itä-aasialaisten ja juutalaisten ÄO:t ovat hiukan valkoisien ÄO:ta korkeampia. Olisiko mahdollista, että erot OECD-maiden PISA-tuloksissa selittyisivät maiden etnisten rakenteiden eroilla?
Tutkimuksen kärkimaat Suomi ja Korea ovat etnisesti hyvin homogeenisia; Suomessa oppilaat ovat valkoisia ja Koreassa itä-aasialaisia. Tutkimuksessa selvästi heikommin sijoittuneissa maissa kuten Saksassa ja Ranskassa sen sijaan on suuri muualta tulleiden vähemmistö. Voisiko tämän vähemmistön heikommat tulokset selittää maiden välistä eroa?
PISA-tutkimus ei valitettavasti sisällä tietoa oppilaiden rodusta, mutta siirtolaistausta sisältyy tutkimuksen taustamuuttujiin. Voimme siis tutkia asiaa epäsuorasti. Tuloksista käykin ilmi, että siirtolaistaustaisten nuorten osaaminen on selvästi heikompaa kuin alkuperäisväestön. Itse asiassa suuri osa Euroopan maiden välisistä eroista katoaa kun verrataankin alkuperäisväestöjä. Alla olevassa kuvassa näkyy PISA-tutkimuksen ongelmanratkaisuosion pistekeskiarvot sekä alkuperäisväestölle että koko populaatiolle. Suomen ja Saksan piste-ero koko populaatiossa on 35 pistettä, mutta alkuperäisväestöä verratessa piste-ero onkin kutistunut 15 pisteeseen.
Onko niin, että PISA-menestyksen takana ei olekaan Suomen koulujärjestelmä, vaan tiukka maahanmuuttopolitiikka?
Tunnisteet: Väestörakenne, Älykkyys
2 Comments:
Uh, ei noin saa väittää ;) Lynkatuksi on joutunut vähemmästäkin.
Tätä artikkelia on käynyt lukemassa suurehko joukko ihmisiä, jotka saapuvat suoraan tähän artikkeliin, mutta joiden lähdesivuun Sitemeter ei pääse kiinni. Oletan, että Te saavutte sähköpostilla saadun linkin kautta. Olen sen verran utelias, että voisiko joku vierailijoista laittaa minulle tiedon siitä mistä sähköpostilistasta on kyse. Mikäli haluatte pitää listan yksityisenä, niin luottamuksellinen viesti sähköpostiinikin käy mainiosti.
Kiitos,
- nozick
Lähetä kommentti
<< Home