18.4.05

USA:n ulkopolitiikan sisäpiiri

Suomalaiset anti-amerikkalaiset 'intellektuellit' tapaavat kuvata Bushin hallinnon jonkinlaiseksi pahuuden salaliitoksi. Tämän teorian mukaan kaiken taustalla ovat suuryritykset ja erityisesti öljy-yhtiöt, joiden etua hallinto ajaa aivan riippumatta siitä mitä hallinnon edustajat julkisesti sanovat. Teoria on salaliittoteorioiden sarjassa varmaankin uskottavimmasta päästä, vaikkakaan ei täysin aukoton. Hivenen ihmetyttää esimerkiksi se, miten väitteiden mukaan umpityhmä George W. pystyy pitämään langat edes jotenkuten käsissään ja toimimaan maailmanhistorian menestyneimmän salaliiton keskellä ilman että salaisuus paljastuu.

Vaihtoehtoinen selitysmalli USA:n ulkopolitiikan muodostumiselle on tietysti, että se muodostuu aivan kuten muidenkin demokratioiden politiikat: Useat riippumattomat toimijat argumentoivat omien näkökantojensa puolesta. Politiikka muodostuu synteesinä näistä erilaisista näkökannoista. Keskeistenkin poliittisten vaikuttajien näkemykset ja motiivit poikkeavat toisistaan. Jotkut varmaankin ovat ajamassa nimenomaan öljy-yhtiöiden asiaa. Jotkut idealistit ovat viemässä demokratiaa ja vapautta maailman diktatuureihin.

Hyvä artikkeli joka tuo lihaa tämän jälkimmäisen selitysmallin luiden ympärille löytyy tuoreesta Foreign Policy -lehdestä.

Tunnisteet: