28.2.05

Mitä Larry Summers oikeasti sanoi?

Larry Summers kohu on nyt sitten saapunut Suomeenkin. Larry Summers on Harvardin yliopiston rehtori (="president") joka herätti USA:ssa 14. tammikuuta pitämällään puheella pienen kohun. Puheessaan Summers pohdiskeli miksi huippuyliopistoissa on niin vähän tieteen ja tekniikan alan naisprofessoreja. Aihe on tietysti tulenarka ja erityisesti USA:n kaltaisessa poliittisen korrektiuden ihmemaassa suoranainen itsemurha. Summers osoittikin aika hämmästyttävää pelisilmän puutetta, kun ei ymmärtänyt minkälaiseen herhiläispesään hän sohaisi.

Oleellistahan tällaisessa keskustelussa ei ole mitä Summers oikeasti sanoi, vaan mitä voidaan väittää Summersin sanoneen. Aika moni raivostunut kommentaattori on väittänyt Summersin sanoneen, että naiset eivät pärjää tieteessä, koska heillä ei ole siihen biologisia valmiuksia. Suomessakin mm. Hesari on raportoinut jotakuinkin näin, ja Kaija Pöysti kirjoittaa juuri näin Tekniikka&Talous -lehdessä: "Harvardin johtaja Larry Summers avasi osaltaan vuoden reippaasti toteamalla tammikuussa pidetyssä konferenssissa, että naiset eivät menesty akateemisessa maailmassa, koska heillä ei ole myötäsyntyisiä kykyjä matematiikan ja tieteen harjoittamiseen."

Tosiasiassa Summers ei sanonut mitään tuollaista. Summers aloitti puheensa sanomalla, että hän puhuu epävirallisesti, ja aikoo provokatiivisesti pohdiskella erilaisia hypoteeseja. Myötäsyntyisistä ominaisuuksista Summers toteaa, että useissa biologisissa ominaisuuksissa on empiirisesti voitu havainnoida, että miehillä on naisia suurempi keskihajonta. Miesten osuus siis kasvaa mentäessä kumpaan tahansa ääripäähän. Olettaen, että professuurin saaminen huippuyliopistossa vaatii esimerkiksi äärimmäisen korkea matemaattista älykkyyttä, niin on hyvinkin mahdollista, että vaatimukset täyttäviä miehiä on enemmän kuin vaatimukset täyttäviä naisia, vaikka miesten ja naisten keksimääräinen kyvykkyys olisi yhtäläinen.

Tämä ajatus on tietysti sen verran monimutkainen, että lehtiartikkeliin sitä on vaikea ymmärrettävästi kirjoittaa. Varmaankin on helpompaa laittaa joku yksinkertaisempi ja enemmän keskustelua herättävä väite kohteen suuhun.

Tunnisteet: