9.9.09

Korhonen ja johtajavalinta

Johanna Korhonen kirjoittaa verkkohesariin kolumneja. Ymmärrän kyllä, että kolumnistin tehtävänkuvaan kuuluu provosoiminen. Minä puolestani osallistun leikkiin ja provosoidun. Korhonen kirjoittaa:

Mutta, sanoi ystävä silmiään pyyhkien, nämä tyypit ovat lystikkäitä, mutta vakavampi kysymys työelämässä on, miksi heistä tehdään johtajia.

Siksi, että Suomessa johtajiksi ei valita johtamistyöhön parhaiten soveltuvia henkilöitä. Parhaiden yksilöiden sijaan johtajiksi valitaan kalvakoita miehiä, joilla on uskottava puku. Kun sukupuoli ja habitus ovat keskeiset valintakriteerit, on luonnollista, että johtajaporukoihin mahtuu aika paljon kakkoslaatua.

Siitä olen Korhosen kanssa samaa mieltä, että johtajaporukoissa, kuten muissakin porukoissa on aika paljon kakkoslaatua. Laurence Peter ja Raymond Hull oivalsivat jo vuonna 1968, että ihmiset ylennetään osaamattomuutensa asteelle, eli lähtökohtaisesti valtaosa johtajista on epäpäteviä. Ihan yhtä pessimistinen en ole, mutta jotain perää tässä Peterin periaatteessa on.

Sen sijaan Korhosen väite, että johtajavalinta ei perustu soveltuvuuteen vaan sukupuoleen ja habitukseen on kyllä pötyä. Johtavassa asemassa on mahdollisuus tehdä yhtiölle niin paljon vahinkoa, että vain hullu valitsee johtajan muilla kuin osaamis- ja soveltuvuuskriteereillä. Niissä johtajanhakuprojekteissa joissa olen itse ollut mukana on osaamista ja soveltuvuutta arvioitu monipuolisesti ja perusteellisesti. Sukupuoli (tai sukupuolinen suuntautuneisuus) eivät ole olleet keskustelun tai arvioinnin kohteena.

Tunnisteet: