22.11.06

Rotu on brandi

Viihdeteollisuudessa rotu on tärkeä tekijä. Eri musiikkityylit liitetään eri rotuihin. Rap, r&b ja hip-hop ovat pääosin mustien artistien esitttämää musiikkia kun taas vaikkapa hard rock ja country ovat pääosin valkoisten esiintyjien musiikkia. Urheilussa eri lajien välillä on voimakkaita rotujakoja ja eräiden urheilulajien sisällä roduilla on hyvin erilaistuneet roolit. Poikkeukset tietysti vahvistavat säännön. Eminem on tunnettu valkoinen rap-muusikko ja Living Color on mustista koostuva hard rockia soittava yhtye. Grant Fuhr oli musta maalivahti yhdessä valkoisimmista urheilulajeista, jääkiekossa.

Multietnisen taustan omaava artisti tuotteistetaan kuuluvaksi siihen rotuun, jonka uskotaan tuottavan kaupallisesti parhaan tuloksen. Beyonce Knowles joka on tullut tunnetuksi Destiny’s Child yhtyeestä, ja myöhemmin sooloartistina esitellään afroamerikkalaisena artistina, koska hän esittää R&B musiikkia. Tosiasiassa hänen isänsä on musta ja äitinsä kreoli. Aivan yhtä hyvin hänet voitaisiin esitellä kreolimuusikkona.

Mariah Carey oli uransa alkuaikoina valkoinen laulaja. Myöhemmin hänen imagonsa muuttui mustemmaksi. Hän esiintyi yhteisvalokuvissa mustan muusikon ja tuottajamokulin Sean Combsin kanssa (myös tunnettu nimillä Puff Daddy, P. Diddy ja Diddy) ja rupesi pukeutumaan eri tavalla. Tosiasiassa Carey on kasvanut valkoisen oopperalaulajaäitinsä kanssa. Hänen isänsä rodullinen tausta on mustan ja venezualalaisen sekoitus.

Golfaaja Tiger Woods on mediassa yleensä musta. Häntä on pidetty perinteisen valkoisen lajin golfin uudistajana ja lajin ensimmäisenä mustana supertähtenä. Tosiasiassa Woodsin isä Earl on musta-intiaani-kiinalainen ja hänen äitinsä Kultida on thai-kiinalainen-hollantilainen. Mustaa geeniperimää on siis ilmeisesti korkeintaan 25 prosenttia. Rodullisesti Woods on suurimmalta osalta aasialainen.

Yhdysvaltojen politiikan nuori supertähti, Barack Obama on mediassa ensimmäinen tai ainut musta vaikka missä. Hän on mm. ensimmäinen musta Harvard Law Reviewn päätoimittaja ja ainut musta senaattori. Mustaihoisuus on ilmeisesti toimiva keino erottautua myös politiikassa. Tosiasiassa Obama on musta korkeintaan puoliksi. Hänen isänsä on Kenialainen taloustieteilijä ja äitinsä Kansasista kotoisin oleva valkoihoinen antropologi. Lapsuutensa 10-vuotiaasta eteenpäin hän vietti valkoihoisten isovanhempiensa hoidossa Havaijilla.

Yleisöllä tuntuu olevan vahva tarve yhdistää sankarinsa johonkin tiettyyn rotuun ja kyseisen rodun ominaispiirteisiin. Markkinamiehet osaavat käyttää tätä tarvetta hyväkseen.

1 Comments:

At torstaina, heinäkuuta 26, 2007, Blogger think about! said...

Mielenkiintoista!
kaikilla meillä on tarve kuulua kai johonkin. Hienoa olisi tietenkin, että jokainen saisi hyväksyntää ja ihailua osakseen riippumatta hänen etnisestä taustastaan, tai taustoistaan.
Toisaalta on mukava huomata, että Suomeakin edustaa jo moni upea transnationaalinen urheilija- eikö?

 

Lähetä kommentti

<< Home