6.10.06

Populismi rokkaa

Niin vähän aikaa, niin paljon poliitikkojen tyhmiä lausahduksia. Anneli Jäätteenmäki ehti kommentoimaan EY-tuomioistuimen asiaa C-17/05 Cadman vastaan Health & Safety Executive: ”Käytännössä tuomioistuin ratkaisi, että jokainen lapsi pudottaa naisen palkkaa”. Tämähän on täyttä potaskaa. Tuomioistuin otti kantaa siihen pitääkö työkokemuksen käyttö palkkatason määrittelyssä erikseen perustella sellaisissa tapauksissa, jossa sen käytöllä on erilainen vaikutus asian kannalta keskeisiin miespuolisiin ja naispuolisiin työntekijöihin. Tuomioistuimen kanta on, että työnantajan ei tarvitse erityisesti perustella, ellei työntekijä tuo esiin erityisiä seikkoja työkokemuksen käyttöä vastaan.

Työkokemuksen käyttö siis on ollut aiemmin, ja on jatkossakin hyväksyttävä palkkatason määrittäjä. Jos naisella on vaikkapa äitiyslomien takia vähemmän työkokemusta, voi hänelle maksaa vähemmän palkkaa. Vastaavasti miehelle voi maksaa vähemmän palkkaa, jos hänellä on varusmiespalveluksen vuoksi vastaavaa naistyöntekijää vähemmän työkokemusta. Tähän asiaan oikeus ei edes ottanut kantaa. Oikeus otti kantaa siihen pitääkö työnantajan proaktiivisesti perustella työkokemuksen käyttäminen palkanmäärittelyssä. Ei tarvitse.

Mm. Timjami ja hna ovat myös kommentoineet asiaa. Se mistä oikeus antoi päätöksensä, taisi vain jäädä kummallekin vähän epäselväksi.

Tunnisteet: