9.8.06

Miettusen hätätilahallitus

Martti Miettusen vuoden 1975 ”hätätilahallitukseen” viitataan usein kun halutaan korostaa työttömyyden tason nousua viime vuosikymmeninä. Kekkonenhan runnoi hätätilahallituksen kasaan taistelemaan ennätyksellisen korkeaa työttömyyttä vastaan. Työttömiä oli tuolloin hiukan yli 50 000. Nykyään työttömiä on reilu tilastokeskuksen mukaan 225 000.

Heikki Koski, joka toimi Miettusta edeltävän virkamieshallituksen sisäministerinä kertoo elämäkerrassaan hätätilahallituksen synnystä hiukan toisin: ”Kun Kekkonen kysyi vierailtaan [SKDL:n edustajat], mitä he pitivät pahimpana ongelmana, vastaus kuului: työttömyyttä. Niinpä presidentti ajatteli, että jos hän nostaa työttömyyden torjumisen hallituksen päätehtäväksi, äärivasemmallakaan ei voida kieltäytyä mukaantulosta.” Tausta tällä sitaatille on, että Miettunen ei päässyt hallitusneuvotteluissa eteenpäin, koska sekä SDP, Keskustapuolue että SKDL harasivat vastaan.

Hätätilahallituksen agendaa ei siis Kosken mukaan määritellyt Kekkosen huoli työttömyydestä, vaan halu saada Kekkosen mielen mukainen hallitus.