30.6.06

Miksi tehdä lapsia?

Perinteisesti lasten teon primäärinen syy on ollut seksi. Seksiä on haluttu harjoittaa ja seksin seurauksena on jollain aikataululla ollut lasten syntyminen. Toinen perinteinen syy lasten hankkimiselle on ollut oma vanhuuden turva. Lapset ovat jatkaneet tilan hoitoa tai vielä varhaisempina aikoina keräilyä ja metsästystä. Samalla lapset ovat elättäneet myös vanhempansa, kun vanhempien omat voimat ovat hiipuneet.

Teknologian kehitys ja hyvinvointiyhteiskunta ovat poistaneet nämä molemmat syyt yksilön valintakalkyylista. Ehkäisy on tehnyt seksistä puhtaasti viihdettä jonka yhteys lastentekoon yhä heikompi. Tahattomien raskauksien määrä on nyky-yhteiskunnassa häviävän pieni. Seksi ei siis nykyaikana pääsääntöisesti johda lapsen syntymään. Olemme myös siirtymässä aikaan jossa seksi ei ole lasten saamisen edellytys. Koeputkihedelmöityksessä seksin ja lasten yhteys katoaa. Jos hedelmöityshoidot lesbopareille sallitaan saatamme vielä nähdä neitseellisen synnytyksen Suomessakin. Yksihän jo tapahtui nykyisen Israelin alueella pari tuhatta vuotta sitten, joten siltäkin saralta on sinänsä perinteitä.

Verovaroin kustannetut hyvinvointipalvelut lopettavat lasten roolin vanhempiensa vanhuudenturvana. Jonkun toisen lapset voivat hoitaa vanhukset, verovaroin kustannettuna. Itse asiassa hyvinvointiyhteiskunnan rooli turvaverkon ylläpitäjänä on sisäistetty niin hyvin, että useat ihmiset eivät koe minkäänlaista moraalista velvoitetta pitää huolta omista vanhemmistaan.

Lapsia ei siis nykyaikana ole pakko tehdä, eikä lasten teosta ole tuntuvaa hyötyä. Päinvastoin lapset aiheuttavat merkittäviä kustannuksia. Vanhempainvapaiden aiheuttamat ansionmenetykset, päivähoitomaksut ja tietysti lapsen elättämisen suorat kulut ovat erittäin merkittäviä. Ihme että lapsia tehdään edes niin paljon kuin nyt. Tämä johtunee paitsi ihmisen biologisista vanhempainvaistoista, niin myös kulttuuriimme toistaiseksi rakentuneista odotuksista. Ajan kanssa nämä odotukset muuttuvat ja lasten määrä saattaa muuttua nykyistäkin alhaisemmaksi.

Yhteiskunnan tasolla järjestelmä jossa jonkun muun lapset hoitavat vanhukset ei valitettavasti toimi. Jos kukaan ei tee lapsia, ei lopulta ole ketään hoitamassa vanhuksia. Yhteiskunta taantuu ja lopulta kuolee pois. Korvaava ihmisjoukko varmaankin löytyy jostakin täyttämään Suomen. Väestön vaihto paremmin lisääntyvään tuskin tulee tapahtumaan kovin kivuttomasti. Sellaiset yhteiskunnalliset arvot jotka takaavat korkean syntyvyyden ovat kovasti erilaisia, ja osittain ristiriitaisiakin nykyisten suomalaisten arvojen kanssa. Kun nämä kaksi kansanosaa, yksi kasvava ja yksi taantuva, yrittävät elää rinnan, ei ristiriidoilta vältytä. Näitä ristiriitoja olemme saaneet todistaa lehtien ja TV-uutisten välityksellä esimerkiksi Ranskassa.

Itse toivoisin Suomeen toisenlaista tulevaisuutta. Voisiko Suomi tavoitella lapsissakin omavaraisuutta, eikä vain viljantuotannossa?

PS. Kirjoittaja on oman osansa syntyvyyden osalta tehnyt.

Tunnisteet:

2 Comments:

At sunnuntai, heinäkuuta 02, 2006, Blogger Fafjafafa said...

Ööö, miksei kukin voi itse vain säästää vanhuuttaan varten?

 
At maanantaina, heinäkuuta 03, 2006, Blogger nozick said...

Kuten sanoin, yksilötasolla tämä on tietysti mahdollista, mutta yhteiskunnan tasolla ei. Jos kaikki vain säästävät, mutta kukaan ei tee lapsia, ei eläkeiän koittaessa ole olemassa palvelun myyjiä. Kaikki kun ovat jo eläkkeellä.

 

Lähetä kommentti

<< Home