6.7.06

Kuolemalla on aina syynsä

Koulumenestys ja tapaturmakuolemat yhteydessä toisiinsa, raportoi suomalainen tutkimus. Tutkimuksesta käy ilmi, että vahvin tapaturmaisen ja väkivaltaisen kuoleman ennustaja pojilla oli huono koulumenestys ja tytöillä tupakointi. Tulos tuo mieleeni Linda Gottfredssonin esittämän hypoteesin, että ihmisrodun poikkeuksellinen älykkyys olisi kehittynyt kuolemaan johtavien onnettomuuksien välttämiseksi.

Gottfredsson esittää tutkimuksensa liitteenä mielenkiintoisen taulukon (taulukko 2, sivu 63) josta käy ilmi, että tulotasolla ja tapaturmaisella kuolemalla on yllättävän vahva yhteys. Mitä pienemmät tulot sitä suurempi riski on kuolla esimerkiksi auto-onnettomuudessa, tulipalossa, hukkumiseen, salamaniskuun tai murhan uhrina.

Osan näistä korrelaatioista voi selittää sosiaalisilla syillä. Köyhillä ihmisillä esimerkiksi ei ole varaa ilmastointiin, joten heitä kuolee enemmän liialliseen kuumuuteen. Mutta mikä selittää köyhien ihmisten suuremman riskin kuolla salamaniskuihin tai hukkumalla? Gottfredssonin argumentin mukaan älykkyys mahdollistaa sekä keskimäärin korkeamman tulotason, että kyvyn välttää tapaturmainen kuolema. Älykäs ihminen ymmärtää, että ukonilman aikana ei kannata kiivetä katolle. Heikkolahjaisempi ehkä ei.

Tunnisteet:

1 Comments:

At keskiviikkona, elokuuta 02, 2006, Blogger roskaposti said...

"Tulos tuo mieleeni Linda Gottfredssonin esittämän hypoteesin, että ihmisrodun poikkeuksellinen älykkyys olisi kehittynyt kuolemaan johtavien onnettomuuksien välttämiseksi"

Kuulostaa naurettavalta väitteeltä. Jos perustelut jäävät tuolle tasolle, niin mielestäni Gottfredsson on velvollinen tarjoamaan tyydyttävän selityksen esimerkiksi sille miksi ihminen ei osaa lentää. Kyllä lentotaidostakin olisi mielettömästi hyötyä. Miksi sellaista ei ole kehittynyt?

 

Lähetä kommentti

<< Home