8.12.05

Rahkosen ontuva logiikka

SDP:n kansanedustaja Susanna Rahkonen demonstroi ontuvaa logiikkaa Uutispäivä Demarissa 30.11:tta. Rahkonen vaatii paluuta pohjoismaiseen malliin, eli julkisen sektorin kasvattamista. Rahkonen haluaisi palkata jopa 20 000 ihmistä töihin mm. päivähoito-, neuvola- ja koulujärjestelmiin. Tekemätöntä työtä kuulemma löytyy varmasti.

Perustelut ovat erikoisia. Verotuksen alentaminen on kuulemma kallis tapa työllistää: "Veronalennuksista vain 10 prosenttia palautuu takaisin työpaikkojen muodossa." Suojatyöpaikkojen luominen julkiselle sektorille on sen sijaan tehokasta: "... palkansaajat käyttäisivät tuloistaan suurimman osan kulutukseen. Lisäksi suuri osa kulutukseen käytetyistä menoista menisi ostettujen tavaroiden ja palveluiden työpalkkoihin. Vaikutus on sitä positiivisempi, mitä suurempi osa palkatuista olisi ollut aiemmin työttöminä. Nyt he maksaisivat veroja ja valtion verotulot lisääntyisivät. Verotuloista voitaisiin kattaa otetun lainan vuosikorko sekä myös lyhentää lainaa. Samalla säästettäisiin työttömyys- ja toimeentulotukimenoissa. Lopputulos olisi valtiontaloudelle positiivinen."

Veronalennuksilla kansalaisille palautettu raha siis Rahkosen mukaan mystisesti katoaa kansantaloudesta, kun taas julkisen sektorin palkkoina annettu raha tuottaa jopa palkkakuluja enemmän verotuloja!

Suosittelen Rahkoselle kansantalouden peruskurssia.

Tunnisteet: