27.11.05

Asuntojen hinnat

Asuntojen hinnat ovat nousseet viime vuosina koko maassa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat olleet jo jonkin aikaa tasolla, jossa omakotiasuminen on useimpien palkansaajien tulotasolla kohtuuttoman kallista. Vuoden 1995 tasosta asuntojen keskineliöhinnat pääkaupunkiseudulla ovat nousseet 75 prosenttia. Kuluttajat ja pankit ovat ratkaisseet ongelman pidentämällä asuntolainojen maksuajat äärimmilleen. Monet nuoret perheet ottavat asuntolainoja joita ei käytännössä ehditä maksaa takaisin ennen eläkeikää.

Kun lainojen viitekorkona on useimmiten 12 kuukauden euribor tai vastaava on lainanottajan korkoriski melkoinen. Korkotason nousu puskee lähes pelkästään korosta koostuvaa kuukausierää voimakkaasti ylöspäin. Esimerkiksi 30 vuoden asuntolainan kuukausierästä on koron osuus nykyisellä korkotasolla noin 60 prosenttia. Yhden prosentttiyksikön nousu korossa nostaa esim. 150 000 euron lainan kuukaiserän 630 eurosta 715 euroon.

Tuore tutkimus asuntojen hintakehityksestä toteaakin korkotason voimakkaimmin asuntojen hintoihin vaikuttavaksi tekijäksi. Koronnousu poistaa ostajia markkinoilta samaan aikaan kun nousevat kuukausierät pakottavat ainakin osan asuntovelallisista myymään asuntonsa. Myös elämäntilanteet muuttuvat. Avioero, työttömyys tai sairaus voi pakottaa myymään asunnon vaikka hintataso olisikin selvästi ostohetkeä epäedullisempi.

Korot ovat nousseet viime kuukausina voimakkaasti. Kahdentoista kuukauden euribor on noussut kevättalven 2,0 prosentin pohjastaan jo 2,7:ään prosenttiin ja nousu todennäköisesti jatkuu. Oikarisen tutkimuksen mukaan yhden prosentin koronnousu pudottaa asuntojen hintoja noin viidellä prosentilla. Näppituntumalla sanoisin että vaikutus voi olla Oikarisen mallia voimakkaampikin. Olen jo jonkun vuoden ajan ollut varsin skeptinen asuntojen hintatason realistisuuden suhteen. Pelkään että parin seuraavan vuoden aikana joudumme todistamaan montaa surkeaa ihmiskohtaloa asuntovelkojen jäädessä nuorten parien maksettavaksi vaikka asunto on jo aikaa sitten myyty.

3 Comments:

At maanantaina, marraskuuta 28, 2005, Blogger Pikkupoika said...

Allekirjoitan juttusi 100%:sti. Muutama hajakommentti:

1) Kuulemieni juttujen perusteella viime aikoina asuntojen hinnat ovat nousseet reippaasti myös kaupungeissa joissa hinnat ovat aiemmin olleet varsin maltillisia, esim. Turussa.

2) Käsittääkseni sitten kun korjausliike hintoihin tulee, se ei liene taaskaan mikään hidastempoinen lineaarinen pudotus, vaan veikkaisin nopeaa rysähdystä (kysynnän laantuessa pakkomyynnit rapauttavat hinnat nopeasti).

3) Lyödäänkö vetoa että näitä "surkeita ihmiskohtaloita" on sitten taas lehdet ja TV pullollaan, ja KOSKAAN vika ei ole ollut yksilön holtittomassa rahankäytössä/lainanotossa vaan vika on pankkien, yhteiskunnan, hallituksen, uusliberalismin jne.

P.S. Blogisi on täyttä asiaa! Terv. uskollinen lukijasi :)

 
At tiistaina, marraskuuta 29, 2005, Blogger nozick said...

Hintojen putoamisnopeudesta: Viittaamani tutkimuksen mukaan hinnat ovat 'tahmeat' eli ne putoavat melko hitaasti. Hitaus on tietysti suhteellinen käsite, mutta edellinen merkittävä hintakorjaus 90-luvun alussa kesti useita vuosia. Oikarisen mallin mukaan yhden prosentin koronnousu aiheuttaa noin 2,5 vuoden aikana tapahtuvan viiden prosentin hinnanpudotuksen.

 
At tiistaina, marraskuuta 29, 2005, Blogger Pikkupoika said...

90-luvun alussa kesti useita vuosia, jonka jälkeen ne on nousseet tasaisesti vielä useampia vuosia :D Tätä tarkoitin, hintojen laskutrendi on käsittääkseni (ei ole mitään tutkimusviitettä heittää) paljon lyhytkestoisempi ja jyrkempi kuin nousutrendi. Voinpi olla hyvin väärässä tässä, en ole aiheeseen niin hyvin perehtynyt.

 

Lähetä kommentti

<< Home