17.11.05

Fosforiaseet ja niiden laillisuus

Italian valtiollisen TV-kanavan RAI:n dokumentti jossa väitettiin USA:n käyttäneen fosforiammuksia laittomalla tavalla siviiliväestöä vastaan, on herättänyt netin keskustelupalstoilla ja blogeissa kuhinaa. RAI:n dokumentti on osoittautunut suurelta osin virheelliseksi, mutta myös yhdysvaltain puolustusministeriö on osoittautunut taitamattomaksi viestijäksi.

Sotilaat ovat jo pitkään käyttäneet valkoista fosforia muodostamaan savuverhoja tai osoittamaan kohteita. Valkoinen fosfori on tehokkain tunnettu savunmuodostusaine joka lisäksi muodostaa savua hyvin nopeasti. Savuverhokäytössä fosforin haittapuolena on se, että koska reaktio tuottaa lämpöä ja koska lämmin ilma pyrkii nousemaan ylöspäin, lähtee valkoisella fosforilla muodostettu savu helposti nousemaan ylöspäin muodostaen savupilareita, eikä savuverhoja.

Itse savu ei ole erityisen myrkyllistä ja vaikka sen hengittäminen ei olekaan suotavaa, ei savun tiedetä aiheuttaneen kuolemantapauksia sotilaskäytössä. Sen sijaan fosforikraanaatin sirpaleet aiheuttavat ihmisessä syviä ja kivuliaita palovammoja. Palavaa fosforia on erittäin vaikea sammuttaa. Fosforikranaatteja voidaan tämän polttovaikutuksensa vuoksi käyttää myös tuhoamistarkoituksessa.

YK:n "Sopimus eräistä konventionaalisista aseista" (Convention on Conventional Weapons l. CCW) kielsi napalmin ja muiden polttavien aseiden käytön siviilihenkilöitä vastaan vuonna 1980, mutta useat maat, mukaan lukien Venäjä ja Yhdysvallat ovat ratifioineet sopimuksen vain osittain ja pidättävät itsellään oikeuden käyttää polttavia aseita.

FST:n televisiolähetyksessä 16. marraskuuta 2005 esitettiin osia haastattelusta jossa yhdysvaltalainen entinen sotilas Jeff Englehart kutsui valkoista fosforia kemialliseksi aseeksi. FST ei vaivautunut täsmentämään Englehartin lausuntoja, joten FST:n kanta näyttäisi olevan, että fosfori on kemiallinen ase. Näin ei kuitenkaan ole. CCW kuvaa hyvin tarkkaan mikä on kemiallinen ase, eikä valkoinen fosfori missään nimessä täytä näitä kriteerejä. Valkoisen fosforin tuhovaikutus ei perustu fosforin myrkyllisyyteen vaan sen polttavaan vaikutukseen.

Muut suomalaiset uutislähetykset eivät ole menneet samaan lankaan. Saa nähdä oikaiseeko FST virheellisen uutisensa. Tuskinpa.

Tunnisteet: