14.10.05

Onko pieni kuntakoko kuntatalouden ongelma?

Matti Viren kirjoittaa Turun Sanomien aliokirjoituksessa kuntien yhdistämisestä: "Kun puhutaan kuntien lukumäärän supistamisesta, on perusteluna yleensä se, että kuntien palvelutuotannossa on koon mukanaan tuomia skaalaetuja, joiden ansiosta suuremman tuotannon puitteissa yksikkökustannukset laskevat. Vastaavasti pieni tuotannon määrä tulee suhteellisesti ottaen "liian" kalliiksi. Mutta vaikka hyväksyykin tämän argumentin, miten pitkälle voidaan mennä?

Jos skaalaetuja ilmenee kaikissa kuntakokoluokissa, on tietenkin optimaalista siirtyä yhteen kuntaan, joka meillä jo on: valtio. Mutta tiedämmekö loppujen lopuksi mitään kuntakoon ja palveluiden tuotannon tehokkuuden välisestä riippuvuudesta? Minun mielestäni tietomme ovat siinä määrin hataria, että tuntuu aika uskalletulta esittää tarkkoja arvioita kuntien tavoitelluista lukumääristä."

Virenin esimerkit kuntien henkilöstöpöhöstä ovat osuvia: "Kun selailee kunnan virkaluetteloa, ei oikein ymmärrä, mihin kaikki perustuu. Miksi esimerkiksi palo- ja pelastuspalvelussa tarvitaan 313 työntekijää, kun kolme vuosikymmentä sitten riitti 73? Tai miksi siivoojia tarvitaan 223 entisen 16 sijaan?

Miksi Satakunnan museossa tarvitaan nyt 28 henkeä kun ennen selvittiin viidellä? Tai taidemuseossa 29 (ennen 0), kaupunginorkesterissa 29 (2). Atk-ihmisiä on tullut lisää kymmenittäin, keitä he ovat korvanneet? Rakennus- ja ympäristöpalvelusten tuottamiseen tarvitaan nykyään 1 021 henkilöä kun aikanaan pärjättiin 189:lla."