22.4.05

Kumppani meni vipuun

Aiemminkin parjaamani Kumppani-lehti iskee taas. Alexis Kouros kirjoittaa jutussaan "Ihmisoikeudet propagandan välineenä" hiukan asiaakin, mutta paljon myös aivan uskomatonta tarinaa. Kouroksen mukaan USA on käyttänyt Irakissa ydinaseita ja kemiallisia aseita. Sen verran uteliaaksi tulin, että etsin Netistä tietoa aiheesta.

Kouros perustaa väitteensä "tohtori Khalid ash-Shaykhalin" raporttiin Fallujasta. Mitäköhän netti kertoo kyseisestä herrasta? Ensi alkuun se ei kerro mitään, sillä valitettavasti Kouros on kirjoittanut nimen eri tavalla kuin muut nettilähteet. Kun oikea kirjoitusmuoto löytyy (ash-Shaykhli), löytyy myös paljon lähteitä. Noin varttitunnin etsiskelyllä selviää, että kyseessä on ilmeisestikin huijaus. Kyseistä tohtoria ei tosiasiassa ole olemassakaan, kuten ei kyseistä raporttiakaan. Koko tarina löytyy täältä. Käytän yllä varovaista muotoilua "ilmeisesti", koska minunkin tietoni perustuu nettilähteisiin.

Uskon kuitenkin omaan tulkintaani paristakin eri syystä. Ensinnäkin USA on toistuvasti tuominnut kemiallisten aseiden käytön. Tuntuisi uskomattomalta, että USA pystyisi salaamaan niiden käytön kun Fallujassakin sentään pyöri tuhansia amerikkalaisia sotilaita, joista oletettavasti valtaosa pitäisi kemiallisten aseiden käyttöä tuomittavana.

Toiseksi Kouroksen lehtijutussa väitetään, että ash-Shaykhlin raportin julkistustilaisuudessa olisi ollut läsnä mm. Washington Postin toimittaja. Kuvittelisi The Postin raportoivan asiasta jotakin, varsinkin kun lehti on aiemminkin kritisoinut Bushia ja Irakin sotaa melko kärkevästi. Lehti ei kuitenkaan ole kirjoittanut väitetystä raportista mitään.

Kouros on siis niin sanotusti mennyt vipuun ja välittää eteenpäin vääriä uutisia. Katsotaanpa huomataanko Kumppanissa virhe, ja reagoidaanko siihen. Epäilen.