31.5.07

Väestön kasvusta

Tilastokeskus on julkistanut uuden väestöennusteen. Sen mukaan väkiluku kasvaa nykyisestä noin 5,3 miljoonasta reiluun 5,7 miljoonaan vuoteen 2040 mennessä. Ennuste perustuu nykyisten trendien jatkumiseen. Oleellista ei kuitenkaan ole väkiluvun kasvu, vaan väestön rakenteen ja maantieteellisen sijoittumisen muutokset.

Väestön kasvu keskittyy eteläisimpään suomeen sekä suuriin yliopistokaupunkeihin. Monet maaseutukunnat menettävät yli viidenneksen väestöstään. Peruspalveluiden ylläpitäminen koko maassa tulee olemaan äärimmäisen vaikeaa.

Väestöllinen huoltosuhde eli lasten ja vanhusten määrä sataa työikäistä kohden nousee nykyisestä 50:stä 74,6:een vuoteen 2034 mennessä. Yli 65-vuotiaiden osuuden väestöstä nousee nykyisestä 16 prosentista 26 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Työikäisten osuus väestöstä pienenee nykyisestä 66,5 prosentista 57,5 prosenttiin. Työikäisten määrä alkaa vähentyä vuonna 2010, jolloin sotien jälkeiset suuret ikäluokat siirtyvät eläkeikään. Tämä tulee vaikuttamaan tuotantoon, hoivapalveluihin ja politiikkaan. Eläkelaisten puoluetta ei tarvita, koska kaikki suuret puolueet ovat eläkeläisten puolueita.

Ennuste perustuu oletukseen, että vuotuinen nettomaahanmuutto on 10 000 henkeä. Maassa on tällä hetkellä noin 150000 ulkomailla syntynyttä. Jos vuosina 2007-2040 maahan tulee nettona 10 000 henkeä lisää, on syntyvyys ja kuolleisuus huomioimatta maassa vuonna 2040 noin 480 000 ulkomaalaistaustaista asukasta. Kun huomioidaan, että maahanmuuttajien nuoruudesta johtuen heidän syntyvyytensä on todennäköisesti selvästi kuolleisuutta suurempi, lienee realistista olettaa, että maahanmuuttajataustaisia ihmisiä on reilusti yli puoli miljoonaa.

Kun samalla tiedetään, että sosiaaliset ongelmat kuten työttömyys ja rikollisuus ovat maahanmuuttajataustaisten ihmisten joukossa todennäköisempiä kuin kantaväestön joukossa, on tiedossa melkoisia haasteita.

Tunnisteet:

2 Comments:

At torstaina, heinäkuuta 26, 2007, Blogger think about! said...

Hyvä, että Suomeen saadaan paljon lisää sivistystä maahanmuuttajien myötä. Ei tarvitse kuin ajaa spåralla pätkä Sörnäisiin päin, niin näkee ALKUPERÄISTÄ suomalaista "sivistystasoa" liiankin kanssa. Mitä, jos jatkaisit ratikassa tutkimuksiasi älykkyysosamäärän ja kansallisuuden yhteydestä esimerkiksi...Tutustupa maahanmuuttajalasten koulumenestystä koskeviin tutkimuksiin jonkun alan asiantuntijan opastuksella(!!!)- saatat hämmästyä! Nimittäin juuri parjaamasi maahanmuuttajalapset näyttävät tutkimusten valossa olevan niitä tulevaisuuden todellisia menestyjiä. Jos haluat lastesi pärjäävän tulevaisuudessa, hanki heille/kehota heitä hankkimaan paljon hyviä maahanmuuttajakavereita mielellään esim. perhekeskeisistä kulttuureista, kuten islamilaisen kulttuurin alueelta tulevista perheistä! Kaikkea hyvää sinulle toivoo luokanopettaja!

 
At maanantaina, heinäkuuta 30, 2007, Blogger nozick said...

"Tutustupa maahanmuuttajalasten koulumenestystä koskeviin tutkimuksiin jonkun alan asiantuntijan opastuksella(!!!)- saatat hämmästyä! Nimittäin juuri parjaamasi maahanmuuttajalapset näyttävät tutkimusten valossa olevan niitä tulevaisuuden todellisia menestyjiä." Nämä kuulostavat mielenkiintoisilta. Löytyisikö lähdeviitteitä tai jopa linkkejä?

 

Lähetä kommentti

<< Home