11.9.07

Myytinmurtaja

Kolmosella on pyörinyt ohjelma nimeltä Myytinmurtajat. Ohjelman ideana on tutkia erilaisten huhujen ja urbaanilegendojen paikkansapitävyyttä empiirisesti. Useimmat tarinat "murretaan", eli todetaan että ne eivät kertakaikkiaan ole mahdollisia.

Ajattelin aloittaa samantyyppisen juttusarjan erilaisista netissäkin pyörivistä uskomuksista. Tutkimusmetodi ei kuitenkaan ole empiristinen, vaan aion keskittyä myytteihin jotka pystyy todentamaan kirjallisista lähteistä.

Syynä juttusarjaan on, että törmään tuontuostakin väitteisiin, jotka eivät minun arkijärkeni mukaan vaikuta tosilta ja joita olisi kiva lähteä oikomaan, mutta joihin minulla ei riitä intoa kirjoittaa laajempaa juttukokonaisuutta.

Ensimmäinen myytti on, että raiskaaja on yleensä oma puoliso. Myytti on esitetty tässäkin blogissa erään kommentoijan toimesta. Usein myytti esiintyy myös hiukan pehmeämmässä muodossa, jonka mukaan raiskaaja on yleensä tuttu, esimerkiksi puoliso, ystävä tai työtoveri.

Poliisille ilmoitetuissa raiskauksissa tekijällä on uhriin "intiimi tai muu läheissuhde" vain 13,2 prosentissa tapauksista. Valtaosan raiskauksista näyttäisi siis tekevän joku muu kuin puoliso. Tekijä on tuttava 23,2 prosentissa tapauksista ja 24,6 prosentissa tapauksista kyseessä on tutustumistilanne. Täysin tuntematon tekijä on vain 26,5 prosentissa tapauksista. Poliisin tilastojen mukaan myytti on siis perätön. Alle puolessa tapauksista raiskaaja ja uhri tuntevat toisensa entuudestaan. Usein raiskaaja on ravintolaillan aikana tutuksi tullut yhden illan tuttu.

Toisaalta tiedämme, että suurta osaa raiskauksista ei ilmoiteta poliisille. Voisiko olla niin, että puolison tekemiä raiskauksia ei ilmoiteta? Avuksi tulee Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos. Tutkimuksen mukaan viimeisen 12 kuukauden aikana 2 prosenttia parisuhteessa elävistä naisista on joutunut seksuaalisen väkivallan uhriksi puolison toimesta ja 2,8 prosenttia parisuhteen ulkopuolella. Tälläkään mittarilla raiskaaja ei siis tyypillisesti ole puoliso.

Myytti on murrettu.

Tunnisteet: