9.5.07

Liikaa ministereitä

Valtioneuvoston sivuilta voi tutkailla uuden hallituksen koostumusta. Yksi asia mikä pistää silmään on ministereiden suuri määrä. On tietysti ymmärrettävää, että kun on tehty kovasti töitä hallitusvastuuseen pääsyn eteen, täytyy uskollisia sotureita palkita ministerin viroilla. Ongelmaksi vain muodostuu, että ministeriöitä on rajoitettu määrä, eli 13. Palkittavia löytyi kuitenkin 20, eli jokaisen ministeriön johtoon täytyy sijoittaa useampi ministeri. Seurauksena on tietysti varsin haastavia työnjako-ongelmia, joita on pyritty ratkomaan yksityiskohtaisilla listauksilla siitä, mitkä asiat kuuluvat minkäkin ministerin toimialaan.

Sinänsä on erikoista, että vaikka jokaiselle ministeriölle löytyy useampikin ministeri johtamaan ministeriön työtä, niin yhdeksän ministeriä tarvitsee vielä valtiosihteerin "poliittiseen ohjaukseen ja asioiden valmisteluun liittyvissä tehtävissä".

Kun hallituksen tavoitteena on kuitenkin veroasteen lasku, ja siis julkisen sektorin supistaminen, niin olisiko sittenkin ollut syytä yrittää pärjätä vähän pienemmällä ministerimäärällä? Edellinen Vanhasen hallitus samoin kuin Lipposen (ja Jäätteenmäen) hallitukset selvisivät 18 ministerillä. Ahon hallituksessa ei ollut kuin 17 ministeriä. Kaukaisella 60-luvulla ministereitä ei ollut kuin 15 ja Suomen ensimmäinen hallitus, Svinhufvudin hallitus koostui 11 ministeristä.

Tunnisteet:

1 Comments:

At keskiviikkona, toukokuuta 09, 2007, Blogger Pekka Eskimo said...

paras tapa puuttua ministerien määrän kasvuun olisi nimittää ministerien määrästä vastaava ministeri.

 

Lähetä kommentti

<< Home