27.6.05

Kirja-arvio: Freakonomics

Lukaisin Steven Levittin ja Stephen Dubnerin kirjan Freakonomics. Levitt on nuori, melko paljon mainetta saanut kansantaloustieteilijä ja Dubner on toimittaja joka on ennen tätä kirjaa tehnyt Levittistä The New York Times Magazineen sankariartikkelin.

Levittin tutkimukset eivät koskettele korkokäyrän muotoa, rahan tarjontaa tai työttömyyden ja kasvun suhdetta, vaan aiheita jotka ovat itse asiassa lähempänä sosiologiaa kuin kansantaloustiedettä. Hän on tutkinut mm. rikollisuuden syitä, jengiorganisaatioiden taloudellista rakennetta ja etunimiä. Kirja kertoo populaarin vetävällä tavalla näistä ja muista vastaavista aiheista.

Kokonaisuutena kirja oli kuitenkin lievä pettymys. Aiheet ovat kyllä kiinnostavia ja teksti vetävää, mutta kokonaisuutena käsittely oli minun makuuni vähän liiankin kevyttä. Huomasi että kirja on suunnattu ihmisille joilla ei ole mitään tilastotieteellistä koulutusta. Kohtuuttoman suuri osa sivuista käsitteli myös sitä miten mielettömän hauska tämä kirja on, miten provokatiivisia me tässä olemmekaan ja kuinka fantastinen ihminen Steven Levitt on. Aikamoista itsemarkkinointia siis. Jos et ole erityisen matemaattinen ja haluat lukea poikkitieteellisiä provokaativisia ajatuksia sosiologisista ilmiöistä niin kirjaa voi kuitenkin suositella.