Keitä köyhät ovat?
Tuloerot ovat kuulemma kasvussa . Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, tai eivät ainakaan rikastu vastaavasti. Keitä nämä köyhät ovat ja missä he asuvat? Ovatko köyhät olleet aina köyhiä ja tulevatko he aina olemaan köyhiä?Tilastollinen vuosikirja antaa näihinkin kysymyksiin vastauksen. Köyhäksi määritellään usein henkilö jonka käytettävissä oleva tulo on alle 60 prosenttia väestön mediaanitulosta. Tämä raja on vajaa 11 000 euroa vuodessa laskettuna kotitalouden käytettäsissä olevina tuloina per kotitalouden jäsen. Sattumoisin tulonjaon alin desiili muodostuu henkilöistä joiden tulot vastaavasti laskien ovat alle 10463 euroa vuodessa. Väestöstä noin kymmenen prosenttia on siis köyhiä.
Keitä nämä köyhät ovat? Heistä 79% ei toimi ammatissa, 12% on pienyrittäjiä ja 9% on palkansaajia. Ammatissa toimimattomat ovat opiskelijoita (21%), eläkeläisiä (25%), työttömiä (28%) ja muita (5%). Opiskelijoista todennäköisesti tulee hyvätuloisia palkansaajia jossakin vaiheessa, eläkeläiset ovat pääsääntöisesti sellaisia olleet. Köyhistä kotitalouksista siis vain vähemmistö, ehkä noin neljännes on sellaisia joille köyhyys on enemmän tai vähemmän pysyvä elämäntilanne. Tämä pysyvästi köyhä neljännes pärjäilee pienyrittäjänä tai työttömyyspäivärahan turvin. Lopuille köyhyys on yksi osa elämänkaarta. Köyhästä opiskelijasta tulee jossakin vaiheessa keskiluokkainen, ellei peräti vauras palkansaaja tai yrittäjä.
Tuloerojen kasvukin saa uudenlaisen tulkinnan kun tietää köyhyyden todelliset kasvot. Tuloerot kasvavat koska palkansaajien tulotaso kasvaa mutta opintotuki ja eläkkeet ovat pysyneet melko muuttumattomina. Kyseessä ei ole työelämän rakenteen muutos vaan poliittinen päätös. Tuloerot tulevat jatkamaan kasvuaan palkkatason nousun kanssa, ellei tehdä poliittista päätöstä sosiaalietuuksien tason voimakkaasta nostamisesta. Oma mielipiteeni on, ettei esimerkiksi opintotukea tule nostaa. Opiskelu on ihmisen oma valinta joka tähtää tulevan elämänlaadun kohentamiseen. Tämä investointi pitää rahoittaa ainakin osin omasta pussista.
Tunnisteet: Tuloerot
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home