3.6.05

Miksi lehdistö on yleensä väärässä?

En tiedä olenko yksin havaintoni kanssa mutta olen havainnut, että valtaosa lehdiartikkeleista, jotka käsittelevät jotakin sellaista teemaa jonka oikeasti tunnen on virheellisiä. Tänään törmäsin peräti kahteen puppua puhuvaan artikkeliin.

Ensimmäinen höpöartikkeli löytyi päivän Talouselämä-lehdestä joka kirjoittaa sivulla 13: ”Päästöoikeuksista on maksettu viime viikkoina liki 20 euroa hiilidioksiditonnilta. Hinta on kolminkertainen järjestelmää suunnitelleiden odotuksiin nähden.” Tosiasiassa järjestelmää suunnitelleet odottivat hinnan asettuvan 25 ja 32 euron välille, joten hinta on 20-38 prosenttia suunniteltua alhaisempi. Myös päästökauppaa tutkineet riippumattomat konsulttiyritykset ovat arvioissaan päätyneet noin 25 euron hintaodotuksiin. Kymmenen euron tonnihintaa ovat lähinnä viljelleet poliitikot, sekä pään pensaaseen työntämisen strategian valinneet teollisuusyhtiöt.

Toinen höpöartikkeli löytyi Helsingin Sanomista, joka jatkaa kirjoitteluaan apteekkien ja lääkeyritysten välisistä sopimuksista. Hesari on jo aiemmissa artikkeleissaan esittänyt että tehdyt sopimukset olisivat jotenkin laittomia, tai vähintäänkin moraalittomia. Tosiasiassa sopimuksissa ei ole mitään laitonta, saati sitten moraalitonta. Kyseessä ovat aivan normaalit ostosopimukset.

Itse asiassa tuore lääkevaihtolaki on suorastaan pakottanut apteekit solmimaan lääkeyhtiöiden kanssa sopimuksia. Lakihan velvoittaa apteekit tarjoamaan halvempaa vaihtoehtoa, mikäli sellainen on tarjolla. Systeemi toimii niin, että säännöllisin väliajoin kaikki lääkeyhtiöt ilmoittavat hintansa lääkelaitokselle. Halvin tarjokas määrittää ”hintaputken” joka on halvin hinta + 2 euroa (kolme euroa kalliimmille lääkkeille). Apteekki saa vaihtaa lääkkeen mihin tahansa putkessa olevaan lääkkeeseen. Usein halvin tarjolla oleva lääke on joku yksittäiserä, jota ei edes ole saatavissa kuin rajoitetusti. Halvimpaan vaihtaminen ei siis välttämättä edes ole mahdollista. On myös mahdollista, että apteekki hankkii varastoonsa jotain tiettyä lääkettä, mutta lääke putoaakin pois hintaputkesta, jolloin apteekki ei saa lääkettä myytyä. Apteekit ja lääkeyhtiöt ovat sopimuksillaan hakeneet ratkaisua näihin ongelmiin. Apteekki ostaa jotain tiettyä lääkettä ja sitoutuu tarjoamaan sitä asiakkaille. Vastavuoroisesti lääkeyritys antaa apteekille volyymialennusta ja sitoutuu lunastamaan lääkkeet takaisin, mikäli lääke putoaa pois hintaputkesta. Näin varmistetaan edullisen lääkkeen saatavuus ja minimoidaan apteekkien varastotappiot.

Lääkelaitoskin toteaa tuoreessa raportissaan , että tehdyt sopimukset ovat lain mukaisia. Hesari kuitenkin uutisoi raportin niin, että lukijalle syntyy mielikuva, että lääkelaitos tuomitsisi sopimukset moraalittomiksi. Mitään tällaista tuomiota ei lääkelaitoksen raportista löydy.

Tunnisteet: