8.4.08

Kotitöitä vai ei?

Lehdistön kyky raportoida täyttää soopaa sen varjolla, että otsikoista saadaan provosoivia jaksaa hämmästyttää minua. Ainakin Aamulehti ja Kauppalehti on napannut ilmeisestikin Yahoon uutisvirrasta University of Michiganin "tutkimustuloksen", jonka mukaan avioliitto lisää naisen kotitöitä seitsemällä tunnilla. Miehen kotitöitä naimisiinmeno sen sijaan vähentää, ainakin mikäli uskoo Kauppalehden ingressiä tai Aamulehden ensimmäistä kappaletta.

Myöhemmin tekstissä sitten kerrotaankin täysin toisenlainen viesti. Kauppalehden uutisen ensimmäinen kappale kertoo, että avioliitto tuo miehellekin lisää kotitöitä. Aamulehti tietää kertoa kappaleessa kaksi, että "avioliitto tuo nykyään enemmän kotitöitä sekä miehelle että naiselle".

Kuinka se nyt on: lisääkö vai vähentääkö avioliitto miehen kotitöitä?

Michiganin yliopiston äärimmäisen sekavien nettisivujen mukaan (josta uutiset aiheesta on lähes sanasta sanaan kopioitu) mukaan avioliitto tosiaankin näyttäisi sekä lisäävän että vähentävän miesten kotitöitä. Koska hyvä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, uskon kuitenkin jutusta löytyviä kuviota, joiden mukaan sekä avioliitossa olevat miehet että naiset tekevät selvästi enemmän kotitöitä kuin naimattomat miehet ja naiset. Lapsettomat avioliitossa olevat miehet tekevät kuitenkin vähemmän kotitöitä kuin lapsettomat sinkkumiehet.

Suomalaisia lehtiartikkeleita lukemalla ei tosiaankaan tullut aiheesta hullua hurskaammaksi.

Mielenkiintoinen huomio on sinänsä, että tutkimuksessa kotityöt on ilmeisestikin määritelty niin, että esimerkiksi pihatyöt, auton pesu ja kodin korjaustyöt eivät sisälly kotitöihin. Onkohan niin, että miehet tekevät juuri näitä töitä naisia enemmän...

Tunnisteet:

2 Comments:

At lauantaina, huhtikuuta 12, 2008, Blogger Dr. Doctor said...

...ainakin Yhdysvalloissa mies tekee kymmenen tuntia viikossa enemmän töitä kodin yhteisen talouden eteen...

 
At sunnuntaina, toukokuuta 11, 2008, Blogger Paavo said...

omasta elämänpiiristä heti löydän kaksi yksittäistapauksista, jonkakaltaisista tämä epätasa-arvo koostuu: siskoni kantaa vastuun ruuanlaitosta, kun hänen miehensä rakentaa autotallin ja terassin: kotityöt jäävät naisen harteille tässä kamalassa parisuhteessa.

Äitini on kantanut vastuun ruuanlaitosta ja pyykinpesusta. Isäni on tehnyt ylitöitä ja päivätyönsä lisäksi iltatöitä. taas epätasa-arvo on iskenyt. Miten ihmiset kehtaavatkin omissa parisuhteissaan päättää työnjaosta.

samapalkkaisuuden ansiosta äiti kannustetaan tekemään töitä, vaikka kunta joutuu maksamaan moninkertaisesti sen verran mitä äiti tienaa, siitä että hänen lapsensa ovat päivähoidossa silloin kun äiti on töissä.

ottakaapa selvää paljonko kunnalle yksi päivähoitopaikka maksaa?

 

Lähetä kommentti

<< Home