6.3.08

Ruukin Venäjän seikkailu

Ruukki Groupin Kostroman sellutehdasprojektille kävi niin kuin moni ennakoi. Puihin meni. Yhtiön pörssikurssin kertoo paljon:

Kurssi lähti lentoon, kun hanke julkistettiin. Sitten tuli pitkä loiva alamäki, kun hyviä uutisia projektin etenemisestä ei tullutkaan siihen tahtiin kuin toivottiin, ja lopulta tuli romahdus kun hankkeesta jouduttiin luopumaan.

Mitä projektista voi oppia: Ensinnäkin se, että projektit jotka vaativat hyvää yhteistyötä viranomaistahoilta ovat Venäjällä yhä erittäin riskialttiita. Kostroman alueen kuvernööri, jonka kanssa hankkeesta oli sovittu kuoli auto-onnettomuudessa syksyllä. Uusi kuvernööri ei ollutkaan hankkeelle yhtä myötämielinen. Oliko myös ahneempi kuin edeltäjänsä?

Toinen oppi lienee se, että edes Venäjällä ja Kazakstanissa rahansa luonut ulkomainen sijoittaja ei ole riittävän venäläinen pystyäkseen pelaamaan venäläistä valtapeliä voittoisasti. Vilppula ei saanut projektia maaliin. Jokin aika sitten uutisoitiin Vilppulan myyvän Ruukin osakkeita VTB-pankille 77 miljoonalla eurolla. Luullakseni kauppaa ei ole vieläkään toteutettu. Veikkaan että ei toteutetakaan.

Tunnisteet: ,