31.12.04

Suomen kriisinhallinta heikkoa

Kaakkois-Aasian katastrofin suomalaisuhrien auttaminen on ollut uskomattoman heikkoa. Sekä viralliset arviot, että suomalaisen median arviot kriisin suuruudesta ovat olleet karkeasti alimitoitettuja. Ainakin minulle, ja ymmärtääkseni monille muillekin oli selvää lähes välittömästi ensimmäisten tietojen tullessa, että kuolleita tulee olemaan kymmeniä tuhansia, ja kuolleita suomalaisia vähintään kymmeniä. Ulkoministeriö ja media kuitenkin raportoivat alussa yksittäisistä suomalaisista kuolleista. Vasta aivan viime päivinä on tunnustettu että suomalaisten kuolonuhrien määrä on todennäköisesti satoja.

Mikä pahinta ulkoministeriö, jonka vastuualueeseen ulkomailla olevien suomalaisten avustaminen kuuluu , mitoitti resurssinsa aivan kuin hädänalaisia tosiaan olisi vain muutamia. Oikea resursointi olisi edellyttänyt, että heti ensimmäisessä koneessa kohti Thaimaata olisi ollut kymmeniä tai satoja avustajia, jotka olisivat välittömästi siirtyneet tuhoalueella avustamaan suomalaisia ja muita avuntarvitsijoita. Hidas ja alimitoitettu reagointi on aiheuttanut paljon epätietoisuutta ja inhimillistä kärsimystä ja todennäköisesti ihmishenkien menetyksiä.

Jotain hyvääkin: Pääministeri Vanhasen puheenvuorot ovat olleet inhimillisiä, lämpimiä ja rauhoittavia. Pisteet hänelle. Viranomaistyö Suomen päässä on ollut kaikkien kriisialueelta palaavien mielestä hyvää. Yhteishenki itse kriisin uhrien kesken on ollut hyvää, ja paikallisen väestön venyminen avustustyöhön oman henkilökohtaisen katastrofin keskellä on ollut ihailtavaa.

Osanottoni kaikille joiden läheisiä on uhrien joukossa.